Radu Mazăre după ce a fost condamnat: „Sunt uluit de sentinţa nedreaptă”

radu mazăre
Radu Mazăre. Foto: Ionuț Fantaziu

După ce a fost condamnat miercuri, 16 mai, la 6 ani și 6 luni de închisoare cu executare, Radu Mazăre, fostul primar al Constanței care este acum azilant politic în Madagascar, a transmis o scrisoare în care susține că este nevinovat și critică justiția din România.

Ieri, Radu Mazăre a fost condamnat de Tribunalul Constanța pentru mai multe infracțiuni de abuz în serviciu. Mai exact, este vorba despre o anchetă privind vânzarea unor terenuri din stațiunea Mamaia la prețuri subevaluate, statul fiind prejudiciat astfel cu peste 1 milion de euro. Decizia nu este însă definitivă.

„Astăzi am fost condamnat de Tribunalul Constanta la un total de 6,6 ani de puşcărie cu executare pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu. Sunt uluit şi consternat de sentinţa nedreaptă dată de judecător. Nu reuşesc să înţeleg, la prima acuzaţie, cum este posibil ca pentru aceeaşi presupusă infracţiune de abuz (vânzarea sub-evaluata a terenului aferent Cazino Mamaia) să fiu achitat de Curtea de Apel Bucureşti (sentinţa numărul S.P.148/FI/10.07.2017) şi să fiu condamnat la 6,6 ani de puşcărie de Tribunalul Constanta (S.P.253/16.05.2018)? Repet, aceeaşi acuzaţie, acelaşi teren, însă în două dosare diferite, o instanţă mă achită în dosarul numărul 6536/2/2008 la Curtea de Apel Bucureşti şi alta mă condamnă în dosarul 2310/118/2015 la Tribunalul Constanta”, scrie Radu Mazăre în scrisoarea transmisă, potrivit adevarul.ro.

„Aşa cum mi s-a părut halucinant faptul că DNA mi-a făcut 2 dosare cu acelaşi subiect, contrazicând principiile de drept, aşa mi se pare şi acum halucinant să am 2 sentinţe opuse tot pe aceeaşi infracţiune cu acelaşi subiect! Dosarul de la Tribunalul Constanta unde am luat aceasta condamnare este public, poate fi consultat oricând, şi oricine poate constata că toţi funcţionarii primăriei, consilierii locali şi evaluatorii implicaţi în vânzarea respectivelor terenuri au declarat că procedura vânzării a fost cea legala, şi-au asumat-o, începând de la adoptarea hotărârii de Consiliu Local şi până la notar, fără ca eu sa fi intervenit în derularea ei. Primarul semnează ultimul pe documente, obligat de lege să ducă la îndeplinire hotărârile Consiliului Local. Nu Primarul vinde, ci Consiliul Local, nu Primarul le evaluează, ci evaluatorul profesionist acreditat”, continuă scrisoarea.

Radu Mazăre: „Mă felicit ca am plecat din ţară”

Radu Mazăre mai spune că el nu a influenţat pe nimeni, nu a impus nimănui nimic, nu a primit şi nu a cerut nimic: „Și totuşi sunt acuzat şi condamnat pentru presupusa subevaluare făcută de nişte evaluatori profesionişti! În fapt, spun ce am mai spus, vina mea este una singura: am fost un lider neaservit și incontrolabil pentru Servicii, ca atare o ţintă permanentă a Poliţiei Politice din România! În atare situaţie concluzia mea personală este una singură: mă felicit ca am plecat dintr-o ţară în care justiţia poate și achita şi condamna o persoană în acelaşi timp, pentru exact aceeaşi acuzaţie, cu acelaşi obiect, dar în doua dosare diferite! Asta-i ţară? Asta-i justiţie? Asta-i dreptate?”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.