Radu Mazăre a fost condamnat la închisoare cu executare

Radu Mazăre. Foto: Ionuț Fantaziu
Radu Mazăre. Foto: Ionuț Fantaziu

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost condamnat la 6 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru mai multe infracțiuni de abuz în serviciu. Este vorba despre o anchetă privind vânzarea unor terenuri din stațiunea Mamaia la prețuri subevaluate, iar prejudiciul este calculat la peste 1 milion de euro. Decizia nu este definitivă.

Mazăre, care acum nu se află în țară, și este dat în urmărire internațională, a fost trimis în judecată în 2015.

Potrivit DNA, în 2004, Radu Mazăre și-a îndeplinit în mod defectuos calitatea de primar, după ce a vândut la preț subevaluat. Mai exact, un teren de peste 15.000 de metri pătrați din Mamaia a fost vândut cu 23,56 euro/mp, producând o pagubă de peste 1,1 milioane de euro.

În 2007, Mazăre a mai vândut două terenuri în suprafaţă de 11.890 mp şi 502,81 mp, aparţinând Primăriei Constanţa, și a fost provocată municipiului Constanţa o pagubă de 2.971.420 euro.

Procurorii mai spun că, în intervalul de timp dintre 17 martie 2009 şi până în 2015, când a fost trimis în judecată, Radu Mazăre nu şi-a îndeplinit obligaţia care decurgea din funcţia de primar privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, care le cumpărase de la Consiliul Local Constanţa, omisiune care a avut ca urmare plata sumei de 141.696 lei, de la bugetul local, cu titlul de despăgubiri, precum şi un avantaj patrimonial pentru persoana care foloseşte, în prezent, fără drept, două imobile.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.