Rabla pentru electrocasnice va avea o nouă rundă

Programul Rabla pentru electrocasnice. Foto: Pixabay

Programul Rabla pentru electrocasnice a fost un succes în ceea ce privește rezervarea tichetelor, însă nu toate au fost folosite, iar banii au rămas în contul statului. Mai exact, în cele trei ediții ale programului s-au alocat 198.800 de vouchere, din care s-au folosit doar 109.700, adică 55% din total, potrivit datelor Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Potrivit ministrului Mediului, Tanczos Barna, a rămas o sumă de 34 de milioane de de lei din cele 75 de milioane alocate.

„Programul va fi relansat, pentru suma rămasă disponibilă şi pentru aceleaşi categorii de echipamente ca şi în prima sesiune a anului 2021. La momentul actual nu avem informaţii cu privire la data de relansare a programului. Suma de 34 de milioane de lei este în continuare alocată programului, nefiind redistribuită pentru alte programe”, au răspuns, pentru Economica.net, oficialii AFM, întrebaţi fiind dacă noua sesiune se va organiza până la finele lui 2021.

Cu ocazia organizării noii sesiuni, se va relua întreaga procedură de selecţie pe etape, inclusiv etape de înscriere în program prin crearea de cont. Data lansării noii sesiuni se va aproba prin dispoziţia preşedintelui AFM şi va fi comunicată pe pagina de internet a instituţiei.

De asemenea, conform informaţiilor actuale, produsele finanţate şi valoarea voucherelor vor fi aceleaşi ca şi în prima sesiune:

  • 400 lei- pentru maşinile de spălat rufe- cel puţin clasa energetică C
  • 400 de lei – pentru maşinile de spălat vase având cel puţin clasa energetică D
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat care să fie cel puţin A++
  • 400 de lei pentru combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare cu clasa energetică cel puţin E
  • 400 de lei pentru TV cu clasa energetică cel puţin E
  • 400  de lei pentru uscătoare de rufe cu clasa energetică cel puţin A++
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu consm de cel mulr 400 kw pe an
  • 500 de lei pentru laptopuri
  • 300 de lei pentru tablete.
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.