„Rabla pentru electrocasnice”. Se introduc și alte produse vechi pentru care primești bani

televizor vechi
Foto: 3dman_eu / pixabay.com

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat că Programul „Rabla pentru electrocasnice” va continua şi în anul 2019.

Ea a completat că există posibilitatea de a aduce modificări ghidului de finanţare astfel încât să poată fi achiziţionate, cu voucherele acordate, şi televizoare.

„Şi pentru anul aceste ne gândim să bugetăm acest proiect (Programul „Rabla pentru electrocasnice” – n.r.). O să lucrăm. Deja am început să lucrăm la foc automat, colegii mei s-au văzut cu producătorii şi le aplicăm astfel încât să modificăm finanţarea programului înr-un mod avantajos populaţiei”, a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, la emisiunea ”Income” de la postul de televiziune Antena 3.

Pentru proiectul pilot, în programul „Rabla” au fost introduse maşina de spălat, aparatul de aer condiţionat şi frigiderul, însă ghidul de finanţarea poate fi modificat în 2019: „Ne gândim să modificăm ghidul de finanţare şi să adăugăm. În ceea ce priveşte motocicletele, au fost discuţii pentru biciclete electrice, dar mi-aţi dat o idee. Pe lângă maşini de spălat, aer condiţionat şi frigidere să introducem şi televizoare”.

„Rabla pentru electrocasnice” 2019

Guvernul a lansat anul trecut Programul „Rabla pentru electrocasnice”. Campania constă în acordarea unor tichete valorice pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, cu eficiență energetică din clasa A++ și A+++ din următoarele categorii: mașini de spălat rufe, frigidere, combine sau lăzi frigorifice și aparate de aer condiționat.

Pentru a intra în acest program, cei interesați trebuie să acceseze aplicația electronică de pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu și să urmeze pașii de înscriere în campanie.

Apoi, solicitanții se vor prezenta la unul dintre comercianții validați de Ministerul Mediului, de unde vor achiziționa ce electrocasnice își doresc. Suma finanțată se scade de către comerciant din valoarea totală a facturii echipamentelor achiziționate prin program, iar diferența va fi suportată de către cumpărător.

Se pot achiziționa mai multe electrocasnice în schimbul predării unui număr echivalent de echipamente uzate vechi, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie.

„Rabla pentru electrocasnice” – câți bani primești

Valoarea tichetelor a fost stabilită astfel:

200 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++;
300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++;
300 lei pentru aparate de aer condiţionat cu eficienţa energetică la răcire (A+++/A++);
300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A++;
400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A+++.

Foto: 3dman_eu / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.