Putin i-a spus lui Erdogan care sunt condițiile pe care le cere Ucrainei

FOTO: DimitroSevastopol /Pixabay.com
FOTO: DimitroSevastopol /Pixabay.com

Putin i-a comunicat președintelui Turciei, Erdogan, joi după-amiază, în cadrul unei convorbiri telefonice, care sunt cerințele sale pentru un acord de pace. Informațiile au fost transmise de consilierul principal și purtătorul de cuvânt al președintetului Turciei, Ibrahim Kalin.

Cea mai importantă categorie, mai ușoară, este ca Ucraina să accepte să rămână neutră și să nu ceară aderarea la NATO. Președintele Volodimir Zelenski a și acceptat deja că acest lucru nu se va întâmpla.

O altă cererea este ca Ucraina să treacă printr-un proces de dezarmare pentru a asigura că nu reprezintă o amenințare pentru Rusia. De asemenea, Putin vrea ca limba rusă să beneficieze de protecție în Ucraina.

Iar o ultimă cerere este cea de așa-zisa „denazificare”, care, potrivit BBC, este profund ofensatoare pentru Zelenski, care este evreu, iar membri ai familiei sale au murit în Holocaust.

Însă partea turcă apreciază că președintele ucrainean o va putea accepta destul de ușor, fiind probabil suficient ca Ucraina să condamne toate formele de neonazism și să promită să ia măsuri împotriva lui.

Oficialul turc a fost mai vag în ce priveşte cea de a doua categorie de cerinţe, cele mai dificile, şi pentru care Putin a spus că sunt necesare negocieri directe între el şi Zelenski. Acesta din urmă a dat asigurări că este gata să-l întâlnească faţă în faţă pe liderul de la Kremlin.

Consilierul lui Erdogan a menţionat doar că cerinţele din a doua categorie se referă la statutul regiunii Donbas şi al Crimeei, fără a intra în detalii, dar este de presupus că Rusia va cere ca guvernul ucrainean să cedeze teritorii din estul ţării, un subiect foarte inflamabil, menţionează BBC.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.