Putin duce cel mai scump război din istorie. Cât costă o zi de invazie în Ucraina a armatei ruse

Rusia a cheltuit deja aproximativ 34 de miliarde de dolari pentru războiul din Ucraina. Însă, cele mai mari costuri pe care le plătește Kremlinul sunt pentru tehnica și echipamentele militare distruse de ucraineni. Potrivit unor calcule făcute de analistul german Tomi Ahonen, pentru Focus.de, pierderele dotări militare ale rușilor sunt de aproximativ 230 de milioane de dolari pe zi.

Analistul spune că președintele Vladimir Putin duce cel mai scump război din istorie. Expertul spune că în Ucraina s-ar afla circa 190.000 de militari ruși și 19.000 de echipamente de tehnică militară.

În Ucraina ar putea să fi fost detașate: transportoare blindate (7600), tancuri (5700), sisteme de artilerie (3.800) și alte vehicule precum cele pentru operațiuni antiaeriene, de comandament sau de reparații (1900).

Cele mai scumpe sunt muniția de artilerie și rachetele, potrivit specialistului. Pentru artilerie, Rusia cheltuieşte maxim 475 milioane de dolari pe zi. Conform estimărilor lui Tomi Ahonen, combustibilul îl costă pe Putin aproximativ 15 milioane de dolari în fiecare zi.

„Putin trebuie să bage mâna mult mai adânc în buzunar când vine vorba de echipamente pierdute. Numai crucişătorul Moskva a costat 750 de milioane de dolari.

În total, în timpul războiului din Ucraina, se estimează că Rusia a pierdut echipamente şi vehicule militare în valoare de 10 miliarde de dolari. Dar costurile reale sunt şi mai mari”, afirmă expertul german.

Tomi Ahonen a mai spus, însă fără să specifice de unde provine această cifră, că Putin ar fi rezervat un buget de 336,6 milioane de dolari pe zi pentru invazie, în condițiile în care a crezut că preia puterea la Kiev în doar trei zile.