Putin a refuzat un acord de pace care a fost negociat cu Ucraina la începutul războiului

Președintele Rusiei ar fi avut pe masă, la începutul războiului, un acord de pace cu Ucraina. Potrivit Reuters, s-a ajuns la acest acord după negocierile organizate chiar la începutul războiului între cele două părți. Ucraina ar fi fost de acord să renunțe la dorința de a adera la NATO. Însă Vladimir Putin a proferat să continue operațiunile militare.

Liderul echipei de negociere a Rusiei a fost Dmitri Kozak, un rus născut în Ucraina. Acesta i-a spus că înțelegerea la care s-a ajuns elimină nevoia Rusiei să ocupe țara vecină.

Întrebat despre dezvăluirile făcute de Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „acestea nu au absolut nicio relație cu realitatea. Niciun lucru de acest gen nu s-a întâmplat. Este o informație complet incorectă”. Kozak nu a oferit niciun comentariu pe această temă.

Kozak, în vârstă de 63 de ani, i-a fost loial lui Putin încă de când a început să lucreze cu el în anii ’90 în biroul primarului orașului Sankt Petersburg. Kozak a jucat un rol important în negocierile de pace deoarece, încă din 2020, Putin l-a desemnat pentru a conduce discuțiile cu ucrainenii despre regiunea Donbas, care s-a aflat parțial sub controlul separatiștilor proruși începând din 2014.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.