Puterea de cumpărare a românilor crește, dar rămâne la o treime din media europeană

Așa arată harta României în ceea ce privește puterea de cumpărare a cetățenilor (Gfk)
Așa arată harta României în ceea ce privește puterea de cumpărare a cetățenilor (Gfk)

Puterea de cumpărare individuală a cetățenilor români a crescut cu 12 la sută în ultimul an, potrivit studiului realizat de organizația Gfk.

Chiar dacă România a beneficiat de una dintre cele mai mari creșteri din Europa, până la 4.181 de euro pe cap de locuitor, țara noastră rămâne pe locul 33 dintre cele 42 de țări europene incluse în studiu în ceea ce privește puterea de cumpărare a cetățenilor.

Puterea de cumpărare medie în România reprezintă doar o treime din media europeană, care este de 13.672 de euro. Germania, cea mai mare putere economică a Europei, are o putere de cumpărare a cetățenilor (21.879 de euro) de cinci ori mai mare decât cea din România, în timp ce elvețienii (42.300 de euro) sunt de 10 ori mai potenți financiar decât românii.

România depășește în topul Gfk Bulgaria, care e pe locul 34, cu 3.440 de euro, însă este sub Ungaria (locul 30, cu 5.549 de euro), Turcia (4.941 de euro) sau Muntenegru (4.874 de euro).

Bucureștenii au cea mai mare putere de cumpărare din România, cu 50 la sută peste media națională: 6.288 de euro. Capitala este urmată de județele Timiș, Cluj și Ilfov, care au peste 4.900 de euro pe cap de locuitor. Și județele Brașov și Constanța stau bine, cu peste 4.500 de euro, în timp ce județul Vaslui este ultimul în topul național, cu doar 3.054 de euro, nivel similar cu media din Serbia și Macedonia, care ocupă locurile 35, respectiv 36 în ierarhie.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.