PSD vrea să dea jos Guvernul

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat, joi, că PSD va depune o moțiune de cenzură atunci când Guvernul va modifica legea pensiilor publice prin ordonanță de urgență. Olguța Vasilescu a precizat că Biroul Permanent Naţional interimar al PSD a luat această decizie joi.

„Nu pot să facă această modificare a legii decât printr-o ordonanţă de urgenţă, iar în momentul în care o vor adopta, vom începe deja strângerea de semnături pentru depunerea moţiunii de cenzură”, a anunţat Vasilescu, într-o conferinţă de presă. Vasilescu a a mai spus că PSD se va asigura că are voturile necesare înainte să depună moțiunea de cenzură.

Liderii PSD critică Guvernul pentru împrumuturile pe care le-a făcut în acest an și spun că sunt bani pentru creșterea pensiilor.

„De unde bani pentru mărirea cu 40%? Guvernul PSD s-a împrumtat cu 17 miliarde de euro în 3 ani iar PNL în 6 luni s-a imprumutat cu 15 miliarde, timp în care nu am văzut să apară o nouă autostradă, nu au crescut veniturile românilor, nu s-au dat bani în plus pentru sanatate. Noi am reușit să scădem datoria publică, iar cei de la PNL au reușit să se împrumute și au dus datoria publică la 39%. Nu pot să vină să spună că nu au bani”, a mai declarat fostul ministru al Muncii.

În legătură cu avertismentele venite din partea Comisiei Europene și a instituțiilor financiare, Olguța Vasilescu susține că după creșterea cu 40% a punctului de pensie, ponderea pensiilor în PIB ar ajunge la 11%, în timp ce media în UE este de 13%.

„Cum Dumnezeu acum ei nu sunt în stare să găsească bani. Am tot auzit că am fost un guvern iresponsabil când am făcut această lege. Acum se acordă 7% din PIB, după ce va fi implementată legea se va ajunge la 11,7% din PIB. Iar media europeană este de 13% din PIB. (…) Aș vrea să cerem guvernului Românei să respecte legea. Ei au cerut persoanelor vârstince să respecte legea și să stea în casă. Acum e timpul să o respecte și ei”, susține fostul ministru al Muncii.

Premierul Ludovic Orban a spus, săptămâna trecută, că pensiile vor crește, însă cu un procent pe care economia îl permite. Orban a evitat să spună dacă punctul de pensie va crește din septembrie cu 10 sau cu 40 de procente, așa cum prevede legea votată de PSD.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.