PSD și PNL s-au înțeles: Alegerile locale, la sfârșitul lui septembrie 2020!

Marian Ciolacu FOTO: Gov.ro
Marian Ciolacu FOTO: Gov.ro

Un proiect de lege inițiat de parlamentari ai PSD, PNL și ALDE propune prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, precum și modificarea și completarea Ordonanței de Urgență privind Codul administrativ.

Astfel, mandatele aleșilor locali se vor prelungi până la 1 noiembrie. Proiectul a fost depus sub semnăturile lui Marcel Ciolacu (PSD), Florin Roman (PNL), Alfred Simonis (PSD) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE).

“Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 01 noiembrie 2020. Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării” , se precizează în proiectul de lege.

Alegeri Locale 2020: Când va fi anunțată data oficială

Se pare că data preferată de PSD și PNL pentru alegerile locale este 27 septembrie.

O dată oficială va fi anunțată abia în cel mult 5 zile de la intrarea în vigoare a legii. Guvernul urmează să stabilească, prin Hotărâre, la propunerea Autorității Electorale Permanente, calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor locale și măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale.

De cealaltă parte, USR nu este de acord cu o dată atât de avansată pentru organizarea alegerilor locale.

Proiectul de lege promite și simplificări de procedură electorală. Cel mai interesant exemplu: “La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, numărul minim al susţinătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor se va reduce la jumătate”.

Rămâne de văzut dacă proiectul de lege, care a intrat în dezbatere în Senat, va fi aprobat și dacă va trece testul Curții Constituționale.

În urmă cu câteva zile, CCR a decis că Ordonanța de Urgență prin care mandatele aleșilor locali au fost prelungite este neconstituțională. Guvernul a anunțat că decizia a fost forțată de pandemia de coronavirus.