PSD și ALDE ”rezolvă” și conflictul de interese. Se va prescrie după trei ani

FOTO: senat.ro
FOTO: senat.ro

Un proiect inițiat de Cătălin Rădulescu și susținut de 100 de deputați ai PSD a primit vot favorabil din partea comisiei juridice a Senatului. Potrivit documentului, conflictul de interese și incompatibilitatea demnitarilor se prescriu după 3 ani.

Propunerea legislativă prevede instituirea unui termen de prescripție a faptelor ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, motivând că în materia ilicitului penal există o astfel de instituţie juridică, mai precis prescripţia răspunderii penale.

”Conflictul de interese să nu mai fie incriminat prin pierderea mandatului, ci să fie numai sancţionat administrativ, adică cum au şi parlamentarii”, a spus deputatul Cătălin Rădulescu.

Astfel, dacă proiectul va deveni lege, faptele săvârşite de persoane aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de trei ani de la data săvârşirii lor.

Legea conflictului de interese, discutată în Senat

Proiectul de lege va intra în dezbatere în plenul de marți al Senatului, care este for decizional în acest caz.

Comisia juridică a Senatului, unde PSD și ALDE dețin majoritatea, a oferit un vot pozitiv inițiativei.

“Apreciem că ar trebui corelată modificarea articolului 25, în sensul instituirii termenului de prescripţie de trei ani, cu dispoziţiile art.11 alin.1 din Legea 176, care prevede că activitatea de evaluare a declaraţiei de avere, a datelor şi informaţiilor, precum şi cea de evaluare a conflictului de interese şi incompatibilităţilor se efectuează atât pe durata exercitării funcţiilor ori demnităţilor, cât şi în decursul a trei ani de la încetarea acestora. Şi credem că este cazul unei corelări cu propunerea legislativă supusă atenţiei dumneavoastră”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Mariana Moţ.