PSD își alege conducerea online. Tot ce trebuie să știi despre Congresul extraordinar de azi

FOTO: Facebook/Marcel Ciolacu
FOTO: Facebook/Marcel Ciolacu

Congresul extraordinar al Partidului Social Democrat are loc astăzi, online, și va stabili noua conducere a grupării politice, în cursă fiind înscriși Marcel Ciolacu și Eugen Teodorovici.

Liderul interimar al partidului, Marcel Ciolacu, are șanse mari de victorie în fața fostului ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici. Acesta din urmă este și singurul parlamentar PSD care n-a semnat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban.

”Este o regie foarte clară. Cred că şi Ceauşescu, când şi-a simţit sfârşitul, a făcut la fel, din păcate pentru PSD”, a declarat Teodorovici, la sediul PSD, făcând referire la un document intern prin care ar urma să-i fie blocată candidatura.

În echipa lui Marcel Ciolacu sunt nume grele, precum Gabriela Firea, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu sau Vasile Dîncu. Noua conducere a PSD vor avea 12 vicepreședinți printre care Lia Olguța Vasilescu, Claudiu Manda, Mihai Tudose  sau Titus Corlățean.

Votul va fi secret, cu buletine, procesele verbale urmând a fi transmise la centru. De asemenea, participanții la congres vor putea urmări live, din centrele teritoriale, întreaga desfășurare a evenimentului.

În timp ce PSD este măcinat de dezertări și incertitudini, Eugen Teodorovici a primit o lovitură ieri din partea Tribunalului București, care a considerat inadmisibilă cererea fostului ministru de a amâna lucrările congresului extraordinar al PSD.

Fostul membru al cabinetului Dăncilă a mai deschis un proces la Tribunalul București, susținând că este singurul reprezentant ales legal şi statutar în congresul PSD din 29 iunie 2019.

Delegaţii PSD vor supune la vot azi și dacă preşedintele Consiliului Naţional al PSD ar putea fi ales direct de congres. În acest moment, conducerea interimară a organismului de partid este asigurată de Vasile Dîncu.