PSD îl ironizează pe Iohannis: La munte încă e zăpadă pe pârtiile de schi

PSD a transmis ironii la adresa președintelui în contextul publicării bugetului. Pe pagina de Facebook a partidului condus de Liviu Dragnea apare un mesaj care face trimitere la pasiunea președintelui pentru schiat.

„Este weekend, iar la munte încă e zăpadă pe pârtiile de schi. Deci nu vom avea declarații din partea președintelui Iohannis pe tema bugetului propus de Guvern pentru anul 2019. #Iohannistace”, se spune pe pagina de Facebook a PSD.

Vineri, PSD-iștii au mai transmis un mesaj: „Creșterea investițiilor reprezintă principala țintă a bugetului pe anul 2019”. Și încheie cu o „săgeată” către președinte: „Nu vă mai amestecați în lucrurile pe care nu le înțelegeți! Vă mulțumim!”

Guvernul a publicat bugetul pentru 2019. Potrivit proiecției pentru anul acesta, PIB-ul ar urma să fie de peste 1.000 de miliarde de lei. Executivul promite mai mulți bani pentru educație și sănătate.

Se estimează că economia va avea o creștere de 5,5%, iar deficitul bugetar va fi de 2,55% din PIB. Guvernul mai prognozează că va avea venituri mai mari din contribuțiile de asigurări sociale, din TVA, accize, dar și din impozitul pe salarii și venit.

Sunt și câteva modificări importante. De exemplu, cei care lucrează la Stat nu vor mai primi bani pentru orele suplimentare, ci doar zile libere. Măsura va fi în vigoare până în 2021.

În aceeași perioadă nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizațiile la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu, ori la trecerea în rezervă. De asemenea, instituțiile și autoritățile publice nu vor acorda angajaților bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă.

În Raportul privind situația macroeconomică pe anul 2019 și proiecția acesteia pe anii 2020 – 2022, Ministerul Finanțelor Publice transmite că riscurile care pot afecta economia reală și obiectivul de creștere economică din România sunt în principal de natură externă.

„Riscurile care pot afecta economia reală şi implicit obiectivul de creştere economică sunt în principal de natură externă. Economia românească, ca parte a economiei europene, depinde de contextul economic internaţional şi, în special, de creşterea economică din principalele ţări partenere din punct de vedere comercial. Un prim risc pe termen mediu îl reprezintă condiţiile în care se realizează ieşirea Marii Britanii din UE.

Prevederile proiectului de acord arată că, din punct de vedere al schimbărilor comerciale, nu există factori adverşi, cel puţin până în anul 2022. Estimările Comisiei Europene şi ale Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză indică un impact moderat al Brexit, apreciat până la maxim 0,2% din PIB pe ansamblul UE şi mai redus în cazul României, care s-ar putea dovedi în final chiar mai mic.

Mai mult, protejarea drepturilor lucrătorilor români din Marea Britanie, conform proiectului de acord, va avea un efect pozitiv asupra contului curent al balanţei de plăţi”, se precizează în document.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.