PSD cere reluarea alegerilor în București: „E bătaie de joc! Ce să mai renumăr?”

FOTO: Bru-nO/Pixabay.com
FOTO: Bru-nO/Pixabay.com

Mai mulți lideri PSD, în frunte cu fostul primar de la Sectorul 1, Dan Tudorache, cer reluarea alegerilor locale din București și acuză că s-a comis o fraudă electorală. Aceștia își bazează acuzațiile pe o filmare surprinsă de o cameră de supraveghere din sediul Biroului Electoral din Sectorul 1. Pe imagini se vede cum o persoană intră într-o cameră unde pare să fie depozitate voturi și pleacă cu niște documente.

Jandarmeria București a venit cu clarificări și spune că în încăperea respectivă erau depozitate voturile de la Biroul Electoral Sector 1 și s-a întocmit de fiecare dată proces verbal.

„Încăperea în care sunt depozitate materialele electorale a fost desigilată la cererea președintelui biroului electoral, jandarmul întocmind, de fiecare dată, în acest sens un proces-verbal de predare-primire a încăperii respective. Precizăm faptul că accesul în încăperea respectivă este permis doar cu acordul președintelui biroului electoral de sector, iar incinta este luată în protecție după sigilare”, a transmis Direcția Generală de Jandarmi București.

Potrivit comunicatului citat, activitățile desfășurate în interiorul încăperii nu intră în competența Jandarmeriei, atâta timp cât persoanele autorizate desfășoară activități legate de procesul electoral.

Încăperea în care sunt depozitate materialele electorale este asigurată cu post permanent de protecție, potrivit sursei citate, iar accesul în zona respectivă este restricționat pe timpul cât aceasta este sigilată și permis doar celor care au acest drept.

Dan Tudorache: E bătaie de joc!

Încă primar al Sectorului 1, Dan Tudorache după ce a urmărit imaginile apărute din încăperea în care erau depozitate materilele electorale, cere anularea votului și reluarea alegerilor.

El acuză că alegerile de la Sectorul 1 au fost fraudate și că imaginile au fost văzute de reprezentatul PSD doar miercuri noaptea, la televizor, acesta neștiind ce s-a întâmplat în încăperea unde erau depozitate buletinele de vot.

Gabriela Firea se alătură celor care contestă corectitudinea votului de duminică, de la alegerile locale.

„Sunt indicii că lucrurile nu au fost corecte în toate secțiile de votare. În multe secții s-au defectat tabletele STS și mult timp nu au funcționat. La 21.00, printr-un blocaj, nu se mai puteau scana buletine, dar se putea filma ce se întâmplă în secția de votare. Aceste imagini pot fi analizate și se poate vedea ce s-a întâmplat în secțiile de votare. Supraveghetorii noștri au fost marginalizați, îndepărtați de la masă”, a declarat Gabriela Firea marți seară, la RTV.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat joi că PSD va depune plângere penală la Parchetul General privind suspiciunile de fraudă la alegerile din Sectorul 1. „E curios, unde a pierdut PNL se acceptă renumărarea voturilor, unde a pierdut PSD nu. Văd că nu au dat azi-noapte ordonanță de urgență pentru desființarea instanțelor. (…) Vom face plângere la Parchetul General ”, a declarat Ciolacu.

Orban: În politică trebuie să știi și să câștigi și să pierzi

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat joi, întrebat în legătură cu solicitarea social-democratului Dan Tudorache privind anularea alegerilor la București, că ”în politică trebuie să știi și să câștigi și să pierzi”.

Orban a spus că nu a văzut și nu știe nimic despre imaginile difuzate de Antena 3 în care mai multe persoane par să umble în sacii cu buletinele de vot, însă știe că a fost deja demarată o anchetă în baza sesizării unui liberal referitoare la o tentativă de fraudare la Sectorul 1, iar datele PNL din procesele verbale indică victoria lui Clotilde Armand cu 1.000 de voturi în fața lui Tudorache.

Orban a reafirmat că nu înțelege cum s-a aprobat organizarea biroului electoral într-o clădire a primăriei conduse de Tudorache, unde acesta avea o echipă.

”Aștept să se facă o anchetă (în baza sesizării PNL-n.red) și să îi pedepsească pe cei care nu au respectat legea. (…) În politică trebuie să știi și să câștigi și să pierzi. Diferența dintre Gabriela Firea și Nicușor Dan este atât de clară încât nu mai lasă loc la niciun dubiu. Să nu știi să pierzi, să te agăți de niște minciuni… mi se pare lipsit de demnitate. Firea trebuie să înțeleagă că bucureștenii nu au mai vrut-o primar și l-au votat pe Nicușor Dan”, a declarat Orban.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.