PSD ar putea amâna alegerile parlamentare

FOTO: Facebook/Marcel Ciolacu
FOTO: Facebook/Marcel Ciolacu

Președintele PSD, șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat că ia în considerare depunerea unui proiect de lege în Parlament pentru a amâna alegerile parlamentare, programate pentru 6 decembrie.

Acesta a mai spus că nu-l interesează opinia președintelui Klaus Iohannis, care nu vede „oportună amânarea alegerilor parlamentare”.

„Nu ne interesează, în acest moment, că-și dorește sau nu-și dorește preșdintele Iohannis alegeri. Noi suntem pe drumul corect. (…) Pe mine mă intereseaza dacă abordarea PSD de după alegerile prezidențiale (din 2019 – n.red) a fost una corectă, dacă românii au acum încredere în PSD și în mesajele PSD.

Iar rezultatele de la alegerile locale ne arată că percepția s-a schimbat, de aceea am câștigat consilii județene și cele mai multe primării. Dacă Iohannis crede că rostul lui pe acest pământ românesc este să analizeze scorul PNL, este treaba domniei sale, dar și-a uitat haina constituțională de aproape un an”, a declarat Marcel Ciolacu, la Antena 3.

Tăriceanu: Noi vrem alegeri în martie

Primul care a venit cu ideea amânării alegerilor parlamentare este liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

„Curtea Constituţională a stabilit că legea care prevede că Parlamentul României este cel care stabileşte data alegerilor parlamentare este constituţională. În aceste condiţii, cred că este foarte potrivit ca Parlamentul să hotărască rapid o dată pentru alegerile parlamentare.

Noi suntem în favoarea organizării lor în luna martie 2021. Pentru acest punct de vedere avem câteva argumente: să ne lămurim unde suntem cu criza coronavirus.

Vedem cifre din ce în ce mai mari de infectări şi încă nu au venit valurile de la deschiderea şcolilor şi alegerile locale. O amânare a alegerilor ne va permite să trecem peste sezonul virozelor şi gripelor de sezon care vor complica şi mai tare situaţia medicală”, a scris Tăriceanu miercuri pe Facebook.

Tăriceanu mai susține că prin amânarea alegerilor parlamentare, „noile administraţii locale vor avea şansa să se aşeze, să facă pregătiri pentru iarnă şi nu să fie concentrate doar pe alegerile parlamentare”.

„Asta dacă toţi reprezentanţii clasei politice consideră că cetăţeanul are întâietate. Va da timp guvernului Orban să negocieze cu statele în care trăiesc mulţi români pentru a putea organiza în siguranţă secţii de vot. Intuiesc reacţia lui Orban (Tăriceanu a obţinut un scor mic şi nu mai vrea alegeri), dar aici este vorba despre mai mult decât interesul unui partid sau altul. Este vorba dacă vrem sa rămânem într-o democraţie participativă şi liberă sau abandonăm această idee şi lăsăm să voteze în locul nostru tabletele STS-ului!”, a adăugat Tăriceanu.

Iohannis: Încercare jalnică a unor parlamentari

Klaus Iohannis spune că nu vede oportună amânarea alegerilor parlamentare. „Este încercarea jalnică a unor parlamentari care vor să mai prindă câteva luni de diurnă. Sper ca procedurile care sunt în curs să ducă la validarea acestei date (6 decembrie pentru alegerile parlamentare – n.r.)”, a declarat Klaus Iohannis miercuri, la Cotroceni.

Președintele mai spune că mandatele parlamentarilor expiră pe 20 decembrie, iar după această dată nu mai pot adopta legi organice, lucru de neacceptat în condițiile pandemiei și a iernii care ne așteaptă.

„Mandatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. Parlamentul nu se dizolvă din oficiu, dar parlamentarii nu mai pot discuta legi organice, ci doar legi simple. Închipuiți-vă, în plina iarnă, în plină pandemie, Parlamentul să nu poată lua decizii importante pentru a stăvili pandemia. Pentru a veni cu legi bune, e nevoie de un parlament cu puteri depline, 100% funcțional, nu ca acum, cu o majoritate toxică și parlamentari care abia așteaptă să mai ia diurnă trei luni”, a mai spus Klaus Iohannis.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.