Protocoalele sunt neconstituționale. Sunt afectate doar procesele în curs

Judecătorii Curții Constituționale au admis sesizarea făcută de Florin Iordache cu privire la existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public, Parlament și instanţe, pe tema protocoalelor.

Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra protocoalelor de colaborare cu Serviciul Român de Informații din 2009 și 2016.

Sentințele definitive nu vor fi afectate de această decizie, ci doar cele care sunt pe rol, acestea urmând să fie reanalizate.

CCR a rezolvat astfel o solicitare a vicepreședintelui Camerei Deputaților, Florin Iordache, care susținea că Ministerul Public, prin protocoalele încheiate cu SRI, a readus Justiţia de după 2009 la cea care se înfăptuia în perioada comunistă.

Este o veste bună și pentru Liviu Dragnea, liderul PSD cu probleme penale, care ar putea folosi decizia ca pe un pretext pentru mult dorita amnistie și grațiere.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea ar fi depus o sesizare la Inspecţia Judiciară în care afirma că în cele trei dosare în care a fost sau este urmărit penal procurorii s-au folosit de protocolul de cooperare încheiat în 2009 între Parchetul General şi SRI.

„Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, cer Comisiei de Supraveghere a SRI să demareze de urgenţă o anchetă care să cerceteze eventualele fapte ilegale săvârşite de SRI şi să scoată la lumină toate amănuntele acestei poveşti. Cred că, la rândul ei, Inspecţia Judiciară trebuie să se autosesizeze în legătură cu aceste protocoale şi să pornească o anchetă la Parchetul General. E inacceptabil ca o ţară întreagă să fie minţită în acest fel iresponsabil şi lipsit de ruşine”, scria Liviu Dragnea, pe Facebook.

Urmările deciziei de azi a CCR este că instanțele vor decide, pentru dosarele în curs de judecată și a căror instrumentare s-a făcut și pe baza protocoalelor semnate cu SRI, „în ce măsură s-a produs o încălcare a dispozițiilor referitoare la competența materială și după calitatea persoanei a organului de urmărire penală”.