Protestele magistraților iau amploare: Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța își suspendă activitatea

FOTO: Arek Socha/Pixabay.com
FOTO: Arek Socha/Pixabay.com

Procurorii constănțeni au anunțat că nu vor mai munci timp de trei zile, în semn de protest față de modificările aduse legilor justiției.

”Este o formă de protest după ordonanţa de Guvern de marţi, care este un atac la adresa Ministerului Public şi al justiţiei”, a spus prim-procurorul Viorel Teliceanu.

Adunarea Generală a Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a decis, cu majoritate aproape unanimă (n.r. – a fost o abținere) să își suspende activitatea timp de trei zile.

Procurorii se vor ocupa, pe perioada protestului, dar de cazurile cu inculpați care au măsuri preventive.

La protest participă și doi procurori DNA din Constanța.

Situația de la Constanța nu este solitară.

Judecătorii din Tribunalul Cluj au anunţat, vineri, că suspendă, timp de o săptămână, activitatea după ordonanţa care modifică legile justiţiei.

Mai mult, asociația Forumul Judecătorilor din România a cerut convocarea adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor de la toate instanțele și parchetele din România și propune adoptarea unui liste cu 11 revendicări

Asociația cere ”încetarea imediată a atacurilor factorilor politici sau asociaţi la adresa statului de drept și a statutului judecătorilor și procurorilor din România, încetarea acțiunilor care intimidează procurorii și afectează independența justiției.”

Judecătorii acuză ”o ură viscerală împotriva corpului magistraților” ale cadrului politico-legislativ.

Judecătorii acuză ”adoptarea unor modificări ale legislației privind organizarea judiciară, prin Ordonanțe de urgență ale Guvernului, fără respectarea unor rigori minime de transparență decizională, fără consultarea reală și efectivă a Consiliului Superior al Magistraturii, contrar angajamentelor internaționale ale Statului român asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV)”.