Protestele continuă! În Piața Victoriei sunt zeci de mii de oameni

FOTO: Sorin Breazu/GreatNews
FOTO: Sorin Breazu/GreatNews

Protestele continuă în Piața Victoriei din Capitală, dar și în alte orașe din țară, după ce Guvernul a adoptat modificări foarte controversate ale Codurilor penale. S-au strâns oameni în București, Iași, Cluj, Timișoara, Sibiu sau Brașov și în multe alte orașe din țară.

Liviu Dragnea a susținut, pe parcursul conferinței de presă de după Comitetul Executiv al PSD de azi, că se impunea adoptarea unei ordonanțe de urgență de modificare a Codului penal pe motiv că articolul referitor la infracțiunea de abuz în serviciu ar fi fost declarat neconstituțional.

Dragnea îl acuză pe șeful statului, Klaus Iohannis, că este „autorul moral” al violențelor de azi noapte din Piața Victoriei.

„E important ca aceste opinii să se exprime fără violență. Nu cred că situația de aseară e ceea ce și-au dorit cei care au ieșit în stradă pentru a-și exprima opinia. Oamenii trebuie să se delimiteze de acele grupări”, a spus Liviu Dragnea.

La protestul de seara trecută, după ora 21:00, un grup organizat de huligani au încercat să deturneze protestul și au început să arunce cu pietre și bucăți de gheață. Unul dintre ei a spus, după ce a fost prins de jandarmi, că a primit 50 de lei pentru a veni în Piața Victoriei. Asupra sa au fost găsite mai multe cocktail-uri Molotov.

Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat ministrului de Interne, Carmen Dan, şi Jandarmeriei să explice de ce „au fost lăsate elemente violente să distrugă o manifestaţie paşnică”.

„Aseară au avut loc demonstraţii şi proteste masive în toată ţara. Sunt foarte impresionat de amploarea acestor manifestări şi de faptul că românii au înţeles foarte bine despre ce este vorba cu această OUG de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală şi au arătat foarte clar ce vor: un stat de drept.

Aceste demonstraţii au fost unele eminamente paşnice, românii s-au adunat în număr foarte mare şi paşnic şi şi-au spus păsul, asta până după ora 10,00 (n.r. 22,00), când un grup, grupuri – asta vom şti mai târziu – de demonstranţi violenţi au intrat în Piaţa Victoriei şi au deturnat demonstraţia.

A fost evident pentru oricine a urmărit desfăşurarea evenimentelor că românii au demonstrat în număr foarte mare, paşnic şi au spus foarte clar ce doresc. A fost la fel de evident că aceşti demonstranţi violenţi, ca să nu spun altceva, au venit cu scopul de a strica manifestaţia din Piaţa Victoriei.

Felul în care Ministerul de Interne nu a gestionat situaţia şi felul în care jandarmii au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori mă nemulţumeşte profund”, a declarat președintele Iohannis.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.