Proteste în Iran: „Moarte dictatorului”. Manifestanții au rupt poza generalului Soleimani

iran proteste
Foto: Captură YouTube

În jur de 1.000 de oameni au ieșit în stradă în Iran, în capitala Teheran, pentru a protesta.

Oamenii condamnă doborârea avionului și faptul că au fost mințiți de autorități, care inițial nu au recunoscut că avionul a fost lovit de o rachetă lansată de armata iraniană, relatează BBC.

Protestele au avut loc în fața a cel puțin două universități, iar forțele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene.

Președintele SUA, Donald Trump, și-a arătat susținerea pe Twitter pentru aceste proteste.

Potrivit BBC, studenții s-au adunat în fața a cel puțin două universități, Sharif și Amir Kabir, pentru a comemora victimele din avionul Ukraine International Airlines, doborât cu rachete de armata iraniană. Însă comemorarea s-a transformat într-un protest furios al tinerilor.

Agenția semi-oficială Fars a relatat că au participat aproximativ 1.000 de persoane care au strigat împotriva liderilor de la Teheran și au rupt imagini ale generalului Soleimani.

Studenții au cerut anchetarea celor care se fac vinovați de doborârea avionului. Ei au cerut demisia liderului religios Ali Hosseini Khamenei, Marele Ayatollah al Iranului și totodată liderul suprem al țării. De asemenea, protestatarii au strigat „moarte mincinoșilor”.

CNN relatează că unii dintre ei au strigat „moarte dictatorului”.

Într-unul dintre videoclipurile publicate pe rețelele de socializare, manifestanții strigă: „Rușine, Khamenei, pleacă din țară!”.

Potrivit Fars, poliția i-a dispersat pe protestatarii care blocau străzile folosind gaze lacrimogene.

Protestele au fost însă mult mai reduse ca amploare decât cele care au avut loc în Iran după ce generalul Soleimani a fost ucis, mai notează BBC.

82 de iranieni, 63 de canadieni, 11 ucrainene, 10 suedezi, 4 afgani, 3 germani și 3 britanici se aflau în avionul doborât din greșeală de Gărzile Revoluționare din Iran.