Poliția chineză a trecut la forță letală. Un protestatar a fost împușcat în piept

proteste hong kong
Sursa: Captură YouTube

Protestele din Hong Kong au reizbucnit în ziua în care China celebrează 70 de ani de comunism.

Pentru prima dată în ultimele 4 luni de proteste, forțele de ordine chineze au folosit forța letală, iar un bărbat a fost împușcat de poliție, relatează CNN.

Informația că un protestatar a fost împușcat în piept a fost confirmată și de BBC. Este pentru prima dată când un protestatar a fost împușcat de la începerea demonstrațiilor în iunie.

Deocamdată, nu se cunoaște starea în care se află persoana rănită.

Marți, 1 octombrie 2019, China sărbătorește 70 de ani de la instalarea regimului comunist. În urmă cu 7 decenii era fondată Republica Populară Chineză, după ce Partidul Comunist Chinez ieșea învingător din războiul civil care împărțise China în anii 1927 – 1949. În urma înfrângerii, naționaliștii chinezi s-au retras pe insula Formosa (Taiwanul de astăzi).

Fondator al Republicii Populare Chineze a fost proclamat Mao Zedong, președintele Partidului Comunist Chinez, la data de 1 octombrie 1949, în Piața Tienanmen din Beijing.

Astăzi, manifestanții au mărșăluit pe străzile din Hong Kong ținând în mâini un banner negru cu mesajul „Aniversare pentru un criminal?”, o trimitere la fostul lider comunist Mao Zedong. Mii de oameni au ieșit să protesteze, iar sute de polițiști au fost mobilizați pe străzi.

Protestele din Hong Kong au luat o turnură violentă. Protestatarii care cer libertate pentru Hong Kong au aruncat cu bombe cu petrol și cărămizi, iar poliția a răspuns cu gaze lacrimogene.

În schimb, la Beijing, autoritățile au sărbătorit 70 de ani de comunism printr-o uriașă paradă militară în cadrul căreia au prezentat inclusiv mai multe arme noi.

De aproape 4 luni protestele din Hong Kong au loc fără întrerupere. Potrivit CNN, cei mai mulți dintre protestatari sunt oameni tineri – adolescenți și studenți. Ei cer libertate și democrație în Hong Kong.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.