În Iran au izbucnit proteste uriașe. Protestatarii, amenințați cu „pumnul de fier” al statului

proteste iran
Foto: geralt / pixabay.com / captură YouTube

În Iran au izbucnit cele mai mari proteste din ultimii ani. Anterior, proteste de amploare au avut loc în anul 2009.

Garda Revoluționară din Iran i-a avertizat pe protestatarii anti-Guvern că dacă vor continua vor avea de-a face cu „pumnul de fier” al statului, anunță BBC.

În ultimele 3 zile au izbucnit proteste în mai multe orașe din Iran din cauza scăderii nivelului de trai. Potrivit BBC, una dintre revendicările comune ale protestatarilor din diferite orașe este ca Iran să nu mai fie condus de un Guvern religios.

Un comandant al Gărzii Revoluționare a spus că protestatarii au început să strige slogane politice și să dea foc unor bunuri publice. Garda Revoluționară Islamică a Iranului are rolul de a menține și de a proteja sistemul islamic din Iran.

Acestea sunt cele mai mari proteste din Iran începând din 2009, când au avut loc marșuri uriașe prin care oamenii au cerut reformarea statului.

Acum, cel puțin 2 oameni au murit în timpul protestelor care au izbucnit în orașe precum Khoramabad, Zanjan și Ahvaz. Manifestanții cer îndepărtarea de la putere sau chiar moartea liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

Și ministrul de Interne din Iran i-a avertizat pe protestatari că vor fi trași la răspundere pentru participarea la demonstrații.

„Cei care distrug propritatea publică, tulbură ordinea și încalcă legea vor fi trași la răspundere și vor plăti prețul pentru comportamentul lor. Răspândirea violenței, a fricii și a terorii va fi confruntată definitiv”, a spus el.

Protestele au izbucnit joi, 28 decembrie, în nord-estul orașului Mashhad, iar până vineri s-au răspândit și în alte orașe importante.

Sâmbătă, 30 decembrie, o mică demonstrație din Teheran, capitala țării, a ajuns să numere până la urmă mii de oameni, iar mai mulți studenți au intrat în conflict cu forțele de ordine. Protestele au devenit violente și în alte orașe.

În Dorud 2 oameni au fost împușcați mortal. În Abhar, oamenii au dat foc unor bannere mari care îl reprezentau pe liderul suprem, iar în Arak, manifestanții au dat foc sediului miliției pro-Guvern. Într-un alt oraș, Mashhad, protestatarii au dat foc motocicletelor poliției.

O aplicație de mesagerie mobilă a fost suspendată după ce s-au transmis mesaje prin care oamenii erau îndemnați să atace poliția. Mulți alți oameni au spus că nu mai au acces la internet pe telefoanele mobile.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.