Proteste de amploare în Rusia, după mobilizarea anunțată de Putin. „O nebunie făcută de un nenorocit de chelios”

proteste rusia
Sursa: Captură TheGuardian / YouTube

Aproape 1.200 de cetățeni ruși au fost arestați în mai multe orașe din țară în timpul protestelor îndreptate împotriva mobilizării parțiale anunțate de președintele Vladimir Putin. Protestele au avut loc inclusiv la Moscova și la Sankt Petersburg, relatează agenția de presă AP.

La Moscova, protestatarii au strigat „Nu războiului!”.

„Nu mi-e frică de nimic. Cel mai valoros lucru pe care ni-l pot lua este viața copiilor noștri. Nu am să le dau viața copilului meu”, a declarat o femeie din capitală.

Întrebată dacă protestul ajută, ea a răspuns: „Nu va ajuta, dar este datoria mea civică să îmi exprim poziția. Nu războiului!”

În Ekaterinburg, al patrulea cel mai mare oraș din Rusia, poliția a arestat aproximativ 40 de protestatari care participau la un miting anti-război. „O nebunie făcută de un nenorocit de chelios. O să arunce o bombă peste noi și noi încă îl protejăm. Am spus destul”, a declarat o femeie în scaun cu rotile.

Mișcarea de opoziție Vesna le-a cerut oamenilor să se revolte: „Mii de bărbați ruși – tații, frații și soții noștri – vor fi aruncați în malaxorul războiului. Pentru ce o să moară? Pentru ce o să plângă mamele și copiii?”.

Biroul procuraturii din Moscova a avertizat că cei care organizează sau participă la proteste riscă până la 15 ani în închisoare.

Protestele de miercuri au fost primele proteste anti-război la nivel național după începerea conflictului din Ucraina la final de februarie.

Alți ruși au fugit din țară pentru a scăpa de mobilizarea anunțată de Putin, iar aeroporturile s-au aglomerat.

Serghei, un rus intervievat de AP, a fugit în Armenia cu fiul său de 17 ani. Bărbatul a povestit că s-a pregătit pentru un astfel de scenariu.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.