Protestatarii rămân în Piața Victoriei. Gabriela Firea renunță la Târgul de Crăciun!

Gabriela Firea. Foto: PSD
Gabriela Firea. Foto: PSD

Primarul general al Capitalei a anunțat că nu va mai organiza Târgul de Crăciun în Piața Victoriei, după ce protestatarii au împiedicat instalarea acestuia.

Gabriela Firea, care a decis organizarea în Piața Victoriei a unui târg de sărbători, cu toate că locul nu a fost niciodată folosit pentru un astfel de eveniment și, mai important, este, de mai mult timp, locul unde se adună protestatarii anti-corupție, a renunțat la ideea sa.

Astăzi, câteva zeci de protestatari au început să demonteze schelele instalate de Primăria Capitalei, iar amenajarea târgului a fost complet blocată. Au existat și câteva mici incidente în Piața Victoriei. Jandarmii au reținut și amendat trei protestatari.

Gabriela Firea și-a anunțat decizia de a renunța la târgul de Sărbători, care fusese criticat și de premierul Mihai Tudose, printr-un comunicat plin de constatări amare.

”Am constatat cu amărăciune faptul că un eveniment aprobat conform legii de către Primăria Capitalei este în imposibilitatea de a se desfășura, din cauza unor protestatari agresivi verbal și fizic, care au pătruns ilegal în perimetrul delimitat și rezervat pentru organizarea Festivalului de colinde.

Constat că, de astăzi, putem marca începutul unei perioade în care Constituția României și legile țării sunt călcate în picioare fără că instituțiile centrale ale statului să reacționeze. Asta înseamnă începutul anarhiei. Dacă azi a fost împiedicată Primăria Capitalei să organizeze legal un eveniment într-un spațiu public, ce aparține tuturor bucureștenilor, mâine se pot întâmplă evenimente similare la Administrația Prezidențială, la Parlament, la alte instituții publice care îi reprezintă pe toți cetățenii, indiferent de apartenența politică, criterii de gen, convingeri politice, categorie socială, sau rasa.

Este foarte grav ce s-a întâmplat astăzi și, că atare, trag un semnal public de alarmă.

Am luat decizia de a muta Festivalul de colinde și târgul de Crăciun într-o altă locație, dar acest lucru nu rezolva problema de fond. Legea a fost încălcată, un bărbat a fost bătut de un protestatar ilegal, oamenii legii au fost agresați fizic și verbal, bunuri publice au fost distruse. Cei care au încălcat legea, vor răspunde pentru asta, atât civil cât și penal.

Spațiul public este al tuturor, nu poate fi „rezervat” unui grup constituit ad-hoc sau, dimpotrivă, bine organizat. Există o legislație clară cu privire la adunările publice și respectarea acestei legislații este obligatorie atât pentru cetățeni, cât și pentru instituţiile care au atribuții în menținerea sau restabilirea ordinii publice.

Cei care azi nu iau atitudine sunt responsabili pentru recrudescența unor astfel de violențe. Nu este vorba doar despre mine, ca primar general, ci despre climatul de insecuritate care se instaurează în Capitala României și consecințele nerespectării legii în țară noastra.

Îi asigur pe bucureșteni că au în mine un reprezentant care va respecta ceas de ceas Constituția și legile țării, le va apăra tuturor drepturile și interesele legitime și va lupa pentru ca Bucureștiul să fie într-adevăr o capitală europeană, din toate puncte de vedere.

În această ordine de idei, nu voi mai tolera niciun fel de abatere de la litera legii în ce privește manifestațiile publice. Oricine este liber să protesteze, dar organizatorii manifestațiilor trebuie să-și asume responsabilitatea. Democrația înseamnă libertate, dar în egală măsură și responsabilitate. Legea e aceeași pentru toți!”

Haos în Piața Victoriei. Mai mulți protestatari au fost reținuți de jandarmi după ce s-au ”împotrivit” târgului de Crăciun

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.