Românii, admirați în presa străină. Au creat „un nou model în lupta pentru justiție”

românia redusă la tăcere bucurești
Foto: Captură Facebook

Publicația americană „Huffington Post” scrie despre „Vă vedem”, mișcarea anti-corupție din România prin care oamenii protestează în tăcere.

„Probabil că ați auzit deja de protestele din România. Pe 31 ianuarie, noaptea, Guvernul român a trecut ordonanța de urgență 13, care practic dezincrimina corupția. Acest lucru a declanșat în România cea mai mare și cea mai de succes mișcare de protest de la căderea comunismului în anul 1989 și a creat un nou model în lupta globală pentru justiție și democrație”, scrie „Huffington Post”.

„Ei bine, Guvernul român a făcut-o din nou, iar protestele au reînceput cu forță maximă. De acestă dată a apărut o mișcare nouă în orașul transilvănean Sibiu: „Vă vedem”. În fiecare zi oamenii protestează în tăcere în fața sediului Partidului Social Democrat. Protestele s-au întors, iar în joc este democrația românească – așa cum se întâmplă cu multe alte democrații din lume în acest moment”, continuă articolul.

Duminică, 17 decembrie, câteva sute de oameni au protestat în tăcere și în București, în Piața Victoriei. Ei s-au legat la ochi și la gură cu fulare sau bentițe negre pentru a sugera că românii sunt aduși la tăcere de clasa politică.

Publicația americană a realizat și un interviu cu poetul și activistul Radu Vancu din Sibiu.

„În luna decembrie, în urmă cu aproximativ 10 zile, PSD a demarat o nouă tentativă de a schimba legile justiției. Este evident că și această încercare are ca scop salvarea lui Liviu Dragnea, dar de această dată schimbările sunt mult mai grave: ele afectează întregul sistem judiciar și au ca scop protejarea infractorilor mai degrabă decât a victimelor. De exemplu, dacă aceste legi vor intra în vigoare, un procuror trebuie să îl anunțe pe presupusul infractor înainte de a începe să strângă dovezi împotriva sa, ceea ce va face imposibilă strângerea de dovezi împotriva traficanților de droguri sau a policienilor care primesc mită, precum și a multor altor cazuri de fraudă”, a declarat Vancu.

„Imaginile filmate nu vor mai fi acceptate ca dovezi în instanță. Imaginați-vă cât de inutile vor deveni toate măsurile de protecție din centrele orașelor, mall-urilor, băncilor. Victima ar trebui să depună mărturie în prezența agresorului: imaginați-vă cazul unei victime a unui viol sau a unui copil molestat. Toate aceste legi par să fi fost scrise de criminali condamnați sau de violatori care au ajuns accidental în Parlament”, a mai spus el.

Câștigătoare a Premiului Pulitzer, „Huffington Post” este una dintre cele mai importante publicații din SUA. În anumite perioade, „Huffington Post” a avut chiar și 200 de milioane de vizitatori pe lună.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.