Protest pe o distanță de peste 300 de kilometri pentru construcția unei autostrăzi

În perioada 8 – 10 septembrie, o coloană de maşini şi motociclete va străbate distanţa Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş, potrivit ziaruldeiasi.ro. Este vorba despre un protest al societății civile, prin care se dorește atragerea atenției asupra importanței pe care o are construcția autostrăzii care leagă Iașul de Târgu Mureș.

„Centenarul Marii Uniri, din 2018, nu trebuie să regăsească Moldova şi unele judeţe din Transilvania (vezi Harghita), în starea de sărăcie şi subdezvoltare în care sunt menţinute de nepăsarea guvernelor de la Bucureşti, fără o cale rutieră rapidă, care să străbată Carpaţii şi să le conecteze economic şi social, cu celelalte regiuni ale ţării şi cu civilizaţia şi prosperitatea occidentală“, se arată în textul petiţiei. Grupul de iniţiativă a lansat şi un site (iasi-tgmures.info) unde pot fi consultate detalii despre evenimentul din perioada 8 – 10 septembrie.

Plecarea spre Târgu Mureş este programată pentru sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 7.00, din Piaţa Unirii din Iași. Coloana de maşini va merge pe traseul Iaşi – Târgu Neamţ – Borsec – Tulgheş – Ditrău – Gheorghieni – Târgu Mureş.

Iniţiatorii (ingineri, lectori, profesori universitari, economişti şi studenţi) demersului au lansat şi o petiţie online care, până joi după-amiază, adunase aproape 4.000 de semnături.

Potrivit, Digi24.ro, presiunile locuitorii din Moldova pentru realizarea unei autostrăzi care să lege regiunea la infrastructura rutieră a țării sunt vechi. Acestea nu s-au soldat cu niciun rezultat. Planul de autostrăzi pentru perioada 2014-2020 nu prevede realizarea niciunei autostrăzi între zona Moldovei și vestul țării, ci doar realizarea de studii de fezabilitate pe această tema, studii care nici măcar nu sunt primele efectuate.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.