Protest de amploare în seara aceasta: „Revoluția” generației noastre

proteste bucurești
Foto: Pagina de Facebook "Corupția ucide"

19:28. În Piața Universității din Capitală sunt aproximativ 30.000 de oameni, care au început să se îndrepte spre Parlament. S-au adunat oameni și în alte orașe din țară: Timișoara (4.500), Cluj (5.000), Iași (2.000), Galați (1.000), Oradea (1.000) ,Brașov, Oradea sau Sibiu. În total, în toată țara ar fi în jur de 50.000 de oameni la proteste.

18:50. Gardurile Jandarmeriei au fost îndepărtate de oamenii care protestează. Acum sunt în jur de 15.000 de protestatari în Piața Universității. Cifrele se schimbă de la un moment la altul pentru că tot mai mulți oameni se văd venind.

18:17. Protestatarii nu sunt lăsați de jandarmi să iasă de la metroul de la Universitate.

Un protest de amploare împotriva modificărilor legilor justiției este programat pentru sâmbătă, începând cu ora 18:00, în Piața Universității din București. Mii de oameni din toată țara sunt așteptați să se alăture protestului. „Toate drumurile duc la București. „Revoluția” generației noastre” , e titlul unuia dintre anunțurile postate pe Facebook.

După ce se vor aduna în Piața Universității, protestatarii ar urma să meargă în marș spre Piața Unirii, apoi spre Parlament. De asemenea, se vor face „vizite la instituțiile confiscate de către majoritatea parlamentară (Avocatul Poporului, CCR, CNA)”.

Se va alătura protestului și un grup de protestatari din Cluj, care a mers pe jos până la București, timp de peste o săptămână.

Protestul din Capitală este inițiat de grupurile civice Corupția ucide, 600000 pentru Rezistență, Insităm, Inițiativa România, Asociația Civică ProFest, Contract România, Acțiunea Civică Galați, Declic, Umbrela Anticorupție Cluj, Aradul Civic, VeDem Just – Voci pentru Democrație și Justiție și Spațiu liber de corupție, #VăVedem București.

Ce transmit inițiatorii protestului

„Legile justiției au fost votate, ele ajung acum la președintele Klaus Iohannis, care le poate întoarce o singură dată înapoi. Legile de modificare a codului penal urmează să fie votate.

Nu uităm despre modificarea codului fiscal, formularul 600 etc.

Masacrarea Justiției de către PSD-ALDE, criticată de magistrați, Departamentul de Stat, Comisia Europeană, este mai mult decât un atac la procedurile de drept și la adresa luptei anticorupție. Este un asalt chiar la adresa democrației din România.

Felul în care PSD și ALDE au abuzat procedurile parlamentare legitime, în care au încercat să închidă gura Opoziției și a oricui a îndrăznit să se împotrivească reprezintă semnale care ar trebui să alarmeze orice român care dorește pentru România o viață în libertate și democrație.

La care se adaugă și modificările Codului de Procedură Penală și situația generală gravă din toate celelalte domenii (sănătate, educație, economie, infrastructură, cultură, ecologie).

Primele două luni din 2018 vor fi decisive pentru consolidarea democrației în România.”

Mesajul Jandarmeriei pentru protestatari

Jandarmeria Capitalei face apel, într-un mesaj video postat pe pagina de Facebook, la manifestații pașnice. Instituţia le protestatarilor să fie civilizaţi şi să respecte indicaţiile forţelor de ordine.

„Jandarmeria Capitalei asigură fără discriminare protecţia tuturor persoanelor care aleg să-şi exprime opiniile în mod paşnic. Sesizaţi imediat jandarmilor orice problemă care ar putea afecta desfăşurarea paşnică a manifestaţiei. Jandarmeria este o instituţie echidistantă, care asigură ordinea şi siguranţa publică, garant al drepturilor constituţionale ale cetăţenilor, cât timp aceştia le exercită paşnic”, este mesajul postat pe Facebook de Jandarmeria Capitalei.