100.000 de oameni în stradă la Budapesta, împotriva lui Orban

protest ungaria
Foto: Captură YouTube / EuroNews

Aproximativ 100.000 de oameni au participat sâmbătă, 14 aprilie, la un miting de protest la Budapesta îndreptat împotriva premierului Viktor Orban, al cărui partid tocmai a câștigat alegerile parlamentare organizate în urmă cu o săptămână, relatează BBC.

Oamenii au protestat împotriva sistemului electoral, pe care îl consideră incorect.

În urmă cu 6 zile, partidul Fidesz, care se afla deja la guvernare, a câștigat două treimi din mandatele de parlamentari, asigurându-și astfel o majoritate confortabilă în Parlament.

Viktor Orban este eurosceptic, un critic al Bruxelles-ului și totodată promotor al unei politici anti-imigranți.

Participanții la protestele de aseară din Budapesta au adus cu ei steagurile Ungariei, ale Uniunii Europene și și-au aprins lanternele telefoanelor mobile.

Mitingul de protest a fost unul pașnic. Protestatarii care au luat cuvântul în fața mulțimii au denunțat corupția și abuzul de putere despre care spun că au devenit caracteristicile guvernării Orban. De asemenea, ei au spus că alegerile au fost fraudate.

Ei au cerut renumărarea voturilor, o nouă lege electorală, mass-media nepartizane și o cooperare mai bună între partidele de opoziție.

Mulți dintre cei care au ieșit ieri la protest erau tineri, mai notează BBC.

„Vrem să trăim într-un stat de drept, unde se respectă separația puterilor în stat, într-o democrație adevărată. Asta este ultima noastră șansă să facem ceva pentru această țară”, a spus pentru AFP Viktor Gyetvai, un protestatar de 20 de ani.

Potrivit unei analize BBC, de când este la putere, Viktor Orban a concentrat puteri fără precedent în mâinile sale. De asemenea, ceilalți lideri din UE au fost alarmați de retorica tot mai populistă și mai naționalistă pe care a început să o folosească în discursurile sale.

Mai mult, a spus că scopul său pentru Ungaria este să creeze un „stat iliberal”, susținând totodată că sisteme autoritare precum cele din China, Turcia și Rusia sunt un model de stat mai bun decât democrațiile liberale occidentale.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.