Protejarea culturilor toamna. 5 lucrări de întreținere pe care să le faci în această perioadă

Foto: Shutterstock

Lucrările de toamnă sunt esențiale pentru protejarea plantelor, legumelor sau cerealelor și au rolul de a menține vitalitatea și sănătatea acestora.

În această perioadă este esențial să efectuezi câteva lucrări specifice dacă vrei să protejezi culturile pe timpul iernii și să te asiguri că anul următor vei avea o recoltă bogată și sănătoasă.

Iată, așadar, ce lucrări de întreținere trebuie să efectuezi toamna aceasta:

 

  • Eliminarea buruienilor

 

Buruienile întârzie dezvoltarea plantelor, duc la micșorarea recoltei și, în unele cazuri, pot chiar să distrugă în totalitate întreaga cultură. Eliminarea lor toamna este esențială, deoarece acestea iernează în stadiu de rozetă și apoi se dezvoltă treptat până primăvara, moment în care sunt mult mai greu de combătut.

O primă regulă pe care trebuie să o respecți este să cultivi plantele într-un sol curat și afânat, ca să previi apariția buruienilor. Ca metodă eficientă și rapidă de combatere poți aplica tratamente cu erbicide, încă din faza de creștere.

 

  • Combaterea dăunătorilor

 

Condițiile meteo din această perioadă, cu scăderi de temperatură și ploi abundente, pot menține problemele apărute pe timpul verii. Deși temperaturile sunt din ce în ce mai scăzute, dăunătorii rămân activi și toamna. Melcii și limacșii, de exemplu, preferă umezeala.

Principalii dăunători de toamnă sunt tripșii, diferite specii de ploșnițe, acarienii sau gândacii de Colorado. Dacă nu identifici la timp larvele și ouăle insectelor, acestea pot produce pagube însemnate deoarece se pot hrăni cu părțile plantei aflate în pământ. Ca să le elimini eficient e recomandat să aplici un astfel de tratament cu insecticid, rezistent la precipitații, cu condiția să se usuce înainte să înceapă să plouă.

 

  • Tăierile de toamnă

 

Tăierile de toamnă trebuie efectuate atât la pomii fructiferi, cât și la vița-de-vie, fiind esențiale pentru o producție bogată anul următor. Tăierile trebuie efectuate după căderea frunzelor, cu o foarfecă foarte bine ascuțită. Trebuie îndepărtate ramurile bolnave, rupte sau uscate.

După tăiere, rănile trebuie unse cu mastic sau vopsea pe bază de ulei vegetal ca să previi apariția fungilor, ciupercilor sau dăunătorilor. Ține cont că nu trebuie să faci tăieri la pomii sau culturile de viță-de-vie abia înființate toamna. În cazul acestora, tăierile se fac primăvara.

 

  • Arătura de toamnă

 

Arătura de toamnă este esențială pentru culturile de cereale înființate toamna. De această lucrare depind viitoarele culturi. E important de menționat că arătura trebuie realizată cu două sau trei săptămâni înainte de înghețarea solului, înainte de venirea ninsorilor.

Perioada potrivită pentru lucrările de arătură depinde de zone. Astfel, în zonele reci este recomandat să efectuezi arătura în perioada septembrie – octombrie, în timp ce, pentru zonele mai calde, poți realiza lucrările de arătură la sfârșit de noiembrie.

 

  • Aplicarea îngrășămintelor

 

Fertilizarea poate fi efectuată atât pe perioada toamnei, cât și iarna, în special în cazul culturilor de toamnă semănate toamna, precum rapița sau alte cereale. E recomandat să nu aplici îngrășăminte dacă solul este acoperit cu zăpadă sau cu apă stagnată.

Dozele potrivite de îngrășământ depind de tipul solului, reacția solului la produsul folosit sau cantitatea de precipitații înregistrată anul anterior și în perioada toamnă – iarnă.

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.