Protecția Consumatorului vrea să închidă definitiv Hotelul Intercontinental din București

hotel intercontinental
Foto: Mihai Petre / Wikipedia.org

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor propune închiderea definitivă a celebrului Hotel Intercontinental din București din cauza unor nereguli repetate pe care inspectorii le-au descoperit în bucătărie, în camere și în centrul SPA.

Inspectorii au găsit alimente expirate, dar și tencuială exfoliată, prize desprinse din perete, cabluri neizolate sau geamuri crăpate.

ANPC anunță într-un comunicat de presă că nici după 3 controale succesive Hotelul Intercontinental nu a reușit să remedieze neregulile. Amenzile totale au ajuns la 100.000 de lei.

Potrivit comunicatului, echipe ale Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor Municipiul București (CPCMB) au realizat o acțiune de control, pe 19 mai 2022, la Compania Hotelieră Intercontinental România SA.

În urma verificărilor, au fost aplicate 6 amenzi contravenționale în valoare totală de 50.000 lei și s-au dispus măsurile complementare de:

  • oprire definitivă de la comercializare a produselor la care s-au înregistrat nereguli
  • oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficiențelor bucătăriei
  • oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficiențelor a 10 camere verificate și a centrului SPA
  • propunerea sancțiunii complementare de închidere temporară a unității pe o durată de cel mult 6 luni.

Abaterile de la legislație constatate de comisarii CPCMB au fost:

  • utilizarea unor produse din carne și pește fără elemente de identificare și caracterizare și dată limită de consum, elemente fără de care nu se poate stabili conformitatea acestora
  • utilizarea unor produse refrigerate cu data durabilității minimale schimbată o altă dată de expirare (produse cărora li s-a schimbat starea termică prin congelare)
  • folosirea, atât în blocul alimentar, cât și în minibarurile din camere, a unor produse cu data limită de consum depășită
  • existența unor preparate finite calde depozitate la temperatura mediului ambiant sau în spatii frigorifice, fără respectarea condițiilor de temperatură, conform legii
  • utilizarea, la bucătărie, a unor legume cu modificări organoleptice, precum și a unor produse congelate, cu arsuri de congelare
  • nerespectarea vecinătăților produselor alimentare, în spațiile frigorifice, precum și depozitarea băuturilor direct pe paviment
  • existența unor condiții igienice necorespunzătoare atât în camerele de hotel, cât și în centrul SPA
  • lipsa de informații privind utilizarea electronicelor
  • condiții deficitare de amenajare a spațiilor de cazare, care pot pune în pericol viața sau sănătatea consumatorilor (tencuială exfoliată, prize desprinse din perete, cabluri neizolate, geamuri crăpate, protecția unei trepte de la scara de acces la saună deteriorată).

În ziua următoare s-au făcut din nou verificări, iar inspectorii au constatat că neregulile nu fuseseră remediate (condițiile igienice și de amenajare deficitare din camere, precum și utilizarea produselor alimentare expirate fiind în continuare întâlnite de echipa de control). Atunci, comisarii CPCMB au decis extinderea verificării la toate camerele libere ale hotelului.

Ca atare, sancțiunile adăugate sau rămase în vigoare în a doua zi de control au fost:

  • alte 4 amenzi contravenționale în valoare de 35.000 lei
  • menținerea măsurii de oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficiențelor pentru bucătărie, centrul SPA și 10 camere de cazare, cărora li s-au adăugat încă 20 de camere (măsura aplicându-se, în total pentru 30 de camere)
  • propunerea de închidere temporară a unității pe o durată de cel mult 6 luni.

Aceași situație s-a întâmplat o zi mai târziu, comisarii constatând din nou neîndeplinirea măsurilor și găsind, în continuare:

  • materii prime expirate, în spațiul de depozitare al produselor alimentare
  • preparate finite neetichetate
  • materii prime congelate cu data limită de consum schimbată
  • preparate gata montate pe farfurii pentru a fi servite, desi bucătăria era oprită de la funcționare
  • două camere oprite de la funcționare, ocupate.

Drept urmare, a mai fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare totală de 15.000 lei – ajungându-se, astfel, la un total de 100.000 lei, amenzi, și s-a propus sancțiunea de închidere definitivă a hotelului.

Foto: Mihai Petre / Wikipedia.org