Protecția Consumatorilor propune plafonarea prețurilor la 40 de produse alimentare sau de strictă necesitate

speculă spirt
Foto: Facebook

În contextul pandemiei declanșate de noul coronavirus și a decretării stării de urgență pe întregul teritoriu al României, există o creștere substanțială a cererii pentru anumite produse comercializate pe piață, în condițiile în care oferta este în limite normale sau chiar mai redusă decât în mod uzual, transmite Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Având în vedere această stare de fapt, și pentru a preveni anumite comportamente comerciale incorecte, sau chiar ilegale, ANPC propune, pe o perioadă determinată, plafonarea prețurilor produselor de strictă necesitate care fac parte din coșul minim de consum lunar – așa cum este el definit de lege – , în scopul protejării cetățenilor în fața unor posibile creșteri bruște și substanțiale de prețuri.

În egală măsură, în magazinele de retail se impune aplicarea unor limite rezonabile privind cantitățile din același produs vândute unei singure persoane, pentru a permite accesul tuturor consumatorilor la respectivul produs și pentru a preveni eventuale sincope în aprovizionare, mai arată ANPC într-un comunicat de presă remis GreatNews.

Totodată, ANPC îi încurajează pe consumatori să sesizeze, mai ales în această perioadă, toate situațiile neconforme sau practicile comerciale incorecte pe care le constată în magazine, inclusiv eventuale neconcordanțe între prețul unui produs la raft și cel facturat la casa de marcat, sau inadvertențe între prețul unui produs aflat la promoție și cel de referință, precum și altele asemenea, în scopul prevenirii oricăror derapaje care pot interveni în actul comercial într-o perioada de criză.

Potrivit Ordonanței de urgență nr. 217/2000 privind aprobarea coșului minim de consum lunar, acesta din urmă cuprinde produse alimentare, de igienă, rechizite, medicamente, haine sau încălțăminte:

Produse alimentare
1. Făină
2. Mălai
3. Pâine
4. Produse de franzelărie, specialități de panificație
5. Paste făinoase
6. Orez
7. Fasole boabe
8. Cartofi
9. Morcovi, pătrunjel, păstârnac
10. Ceapă uscată
11. Varză murată și alte murături
12. Bulion
13. Conserve de legume
14. Mere
15. Citrice, fructe meridionale
16. Conserve din fructe
17. Carne de bovine
18. Carne de porcine
19. Carne de pasăre
20. Carne de oaie și alte feluri de carne
21. Preparate din carne
22. Pește proaspăt și congelat
23. Lapte proaspăt
24. Lapte bătut, iaurt
25. Telemea de vacă
26. Telemea de oaie
27. Brânză proaspătă și smântână
28. Ouă bucăți
29. Untură
30. Ulei comestibil
31. Margarină
32. Zahăr
33. Ciocolată, bomboane
34. Băuturi nealcoolice

Produse nealimentare
35. Confecții
36. Tricotaje
37. Încălțăminte
38. Cărți și rechizite școlare
39. Medicamente
40. Articole de igienă

De asemenea, din coșul minim fac parte și o serie de servicii, precum:

41. Apă, canal, salubritate
42. Energie electrică
43. Energie termică sau alte surse de energie
44. Gaze naturale
45. Abonament radio-televiziune
46. Telefon
47. Transport de călători
48. Servicii medicale
49. Impozite și taxe

Propunerea ANPC vine în contextul în care pe rețelele de socializare s-au viralizat imagini cu persoane care au cumpărat sute de sticle de spirt din supermarketuri, cel mai probabil pentru a le vinde la suprapreț.

De asemenea, în magazinele online au apărut dezinfectanți vânduți la prețuri duble sau triple față de cele normale.

Pe de altă parte, unele magazine au mărit prețul la unele produse de bază, profitând de criza provocată de coronavirus. Dacă o pungă de mălai costa 2 lei în urmă cu o săptămână, unii oameni s-au plâns că acum trebuie să o cumpere cu 4 lei.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.