Propunerile Vioricăi Dăncilă: Leș la Interne, Suciu la Justiție, Bădălău la Energie!

Daniel Suciu. Foto: gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă i-a propus președintelui Klaus Iohannis noi nume pentru asigurarea interimatelor de miniștri ai Justiției, Internelor, respectiv Educației, pe Daniel Suciu, Gabriel Leș, respectiv Nicolae Hurduc.

Eugen Teodorovici ar urma să fie vicepremier pe probleme economice, iar celelalte ministere lăsate libere de demisionarii ALDE ar urma să fie și ele completate.

Daniel Suciu, un apropiat al lui Liviu Dragnea, conduce în prezent Ministerul Dezvoltării, el urmând să îi ia locul Anei Birchall, care a fost trasă pe linie moartă de partid după ce a încercat să blocheze unele ”reforme” din Justiție ale PSD.

Gabriel Leș are în mâini toate armele României

Mai mult, Gabriel Leș, care conduce de vreme bună Ministerul Apărării ar urma să aibă sub comandă și Ministerul Internelor, o acumulare de forțe care nu pare să o îngrijoreze pe candidata la alegerile prezidențiale, Viorica Dăncilă.

O altă ”contopire” ministerială va fi și între portofoliile de la Educație și Cercetare, care vor fi conduse de Nicolae Hurduc, până acum ministru doar la Cercetare.

Niculae Bădălău, ministru peste Economie și Energie

Printre celelalte solicitări de numiri pe care Dăncilă i le-a propus președintelui Iohannis sunt și promovarea lui Ioan Deneș, ministrul Apelor și Pădurilor, la funcția de vicepriministru și ministru interimar al Mediului, cât și următoarele:

  • Emiterea decretului prin care Niculae Bădălău, ministrul Economiei, să fie desemnat ministru interimar al Energiei;
  • Emiterea decretului prin care Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri sa fie desemnat ministru interimar pentru Relația cu Parlamentul;
  • Emiterea decretului prin care Nicolae Hurduc, ministrul Cercetării, să fie desemnat ministru interimar al Educației;
  • Emiterea decretului prin care Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor, să fie desemnat vicepriministru pentru parteneriate startegice.

Klaus Iohannis a pierdut la Curtea Constituțională în cazul decretului de revocare al Anei Birchall, demisă de Viorica Dăncilă, și nu are prea multe căi de atac la noile propuneri.