Propuneri. Ce reguli ar urma să se respecte când zburăm cu avionul

FOTO: GreatNews
FOTO: GreatNews

Ministerul Transporturilor a publicat câteva propuneri de reguli care ar urma să se aplice după 15 mai în domeniul transporturilor, după ce România va ieși din starea de urgență. O parte din aceste reguli se referă la transportul aerian.

Pentru evita aglomerările și pentru a se respecta distanța de 1 metru, pasagerii ar urma să se prezinte la aeroport cu 3 ore înainte de ora programată pentru decolare.

„În vederea asigurării distanței de protecție între persoane se vor reconfigura atât traseele de deplasare a persoanelor cât și suprafețele de staționare temporară în zonele nerestrictionate.

Facem aici referire la parcările publice din față terminalelor de pasageri, la peroanele de la intrarea în terminalele de pasageri, la sălile de așteptare din interiorul terminalelor de pasageri, la ghișeele de înregistrare (check-în, ticketing), la zonele de alimentație publică (restaurante, baruri, cafenele), la birourile de informare și zona de așteptare.

Acest lucru este necesar pentru efectuarea controlului accesului, prin prezentarea cărții de îmbarcare sau documetului echivalent”, se mai arată în documentul Ministerului Transporturilor.

De asemenea, în parcarea din fața Terminalului „Plecări” se va amenaja un spațiu cu 6 corturi destinate grupării pasagerilor, înainte de accesul în terminal. În corturi vor fi scaune, sistem de afișare a zborurilor, vendomate/snacksuri.

Toți pasagerii care sosesc vor fi direcționați în zona de tiere situată în parcarea aferentă Terminalului „Plecări”.

În corturi se vor grupa pasagerii pentru cursele care pot fi deservite simultan și care nu pot intră în terminal din cauza măsurilor de distanțare socială.

Pentru a preveni accesul în terminalele de pasageri a unor persoane care prezintă simptomatologie, se impune obligativitatea termoscanarii, în măsură în care normele legale o permit.

Pentru operarea după ridicarea restricțiilor impuse de autorități se vor utiliza toate insulele de check-în disponibile în Terminalul Plecări (în prezent, operarea se efectuează doar în extinderea Terminalului Plecări, la 50% din capacitate).

Pentru a asigura măsurile de menținere a distanțării sociale se vor crea culoare tendiflex, în interiorul cărora se vor marca pe pardoseală, cu autocolante (floor-graphic), linii de demarcație pentru păstrarea distanței de 1 m între pasageri (față-spate și lateral).

Ghișeele de check-în se vor dechide cu 4 ore înainte de ora de plan de decolare a aeronavei. Pentru fiecare cursa, AH responsabil va asigura un efectiv suficient de angajați, care vor asigura procesarea pasagerilor la ghișeele check-în.

Se vor elimina toate banchetele din zona publică a Terminalului Plecări, astfel încât să nu se creeze premisele staționarii pasagerilor, înainte de procesarea acestora la ghișeele de check-în. Banchetele vor fi poziționate în zona corturilor amplasate în exteriorul Terminalului Plecări.

Personalul aeroportului va avea obligația de a purta masca în spațiile închise și de a verifică pe teren respectarea acestei măsuri de protecție.

Vor fi luate măsuri privind adaptarea signalisticii și a mesajelor video care rulează pe monitoarele indoor din zona de control de securitate, astfel încât să fie prezentate instrucțiuni cu privire la menținerea distanțării sociale.

Se vor reconfigura banchetele din ariiile porților de îmbarcare, prin scoaterea unui scaun din ansamblul de 3 scaune, (1, 2, 3…) pentru păstrarea distanței optime între pasageri.

Pentru cursele internaționale cu îmbarcare pe platforma, se va asigura îmbarcarea în autobuze începând cu locurile din spate ale avionului, evitându-se aglomerarea autobuzelor care transporta pasagerii la aeronava (max. 50% din capacitate).

Debarcarea pasagerilor din aeronava se va efectua începând cu rândurile din față ale aeronavei, pentru a asigura fluiditatea activității. Se va evita aglomerarea autobuzelor care transporta pasagerii spre aerogară (max. 50% din capacitate).

Întreaga listă de reguli propuse de Ministerul Transporturilor poate fi studiată – AICI

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.