Proiectul „O șansă pentru cuplurile infertile” se va extinde la nivel național. Suma maximă decontată, 4.500 de euro

FOTO: Pexels/Pixabay.com
FOTO: Pexels/Pixabay.com

Ca urmare a întâlnirii dintre Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse cu prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, proiecte comune în domeniul sănătății și pentru creșterea natalității vor fi urgentate în următoarea perioadă. Gabriela Firea a anunțat că proiectul privind decontarea procedurilor de fertilizare in vitro aplicat în București în ultimii 4 ani se va extinde la nivel național, pentru a veni în sprijinul persoanelor care nu pot, din motive medicale, să aibă copii.

Astfel, în Programul comun al Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de șanse și al Ministerului Sănătății, se vor putea înscrie femei cu vârsta între 20 și 45 de ani. Suma maximă decontată pentru tratamentele necesare înainte și după FIV, plus analizele necesare în perioada de monitorizare, va fi de 4500 de euro.  De asemenea, cuplurile care vor aplica pot fi persoane căsătorite sau necăsătorite, iar pentru decontarea FIV se pot înscrie și femei singure. Printre noutățile proiectului extins la nivel național se mai află și legalizarea transplantului de material genertic de la donatori, pentru cuplurile rămase fără rezervă.

„Suntem încrezători că succesul pe care l-a avut proiectul FIV în București se va multiplica în curând în toată țara. FIV O șansă pentru cuplurile infertile este un proiect inițiat de mine, acum 4 ani, și votat de consilierii generali PSD, PNL, ALDE, PMP”, a declarat Gabriela Firea într-o postare pe contul de Facebook al ministerului pe care îl conduce.

Rezultatele celor două proiecte din București, FIV 1 și FIV 2, se traduc în peste 500 de copii născuți în București și 100 de sarcini în evoluție. „În campania electorală, Nicușor Dan a spus că nu va continua acest proiect populist al lui Firea. După valul de reacții critice din partea societății civile, a reformulat și a spus, cu jumătate de gură, că va menține proiectul. De fapt, a menținut proiectul dar a alocat bani doar pentru 100 de proceduri, nu pentru cele 1.000 prevăzute. Chiar și așa, nici pentru cele 100 de solicitante nu a asigurat finanțarea totală. Așadar, nu a anulat proiectul, dar l-a diminuat considerabil, prin lipsa finanțării. Dureros!”, a mai declarat Gabriela Firea.

Proiectul pentru creșterea natalitătii în România va fi publicat pe site-ul ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Totodată, Gabriela Firea a anunțat că va începe o serie de consultări cu societatea civilă, pe marginea acestui proiect, iar persoanele care doresc să propună îmbunătățiri sunt invitate să își transmită sugestiile la adresa de e-mail relatiipublice@mfamilie.gov.ro.

Jurnalist GreatNews, debutat în presa scrisă în 2003, pentru publicații precum Opinia Studențească, Elle, Evenimentul Zilei sau Dilema Veche. Crede că jurnalismul practicat cu integritate este cea mai frumoasă meserie din lume.