Modificare PSD. Corupții ar putea fi închiși în sufragerie

FOTO: StockSnap/Pixabay.com
FOTO: StockSnap/Pixabay.com

Condamnații pentru corupție ar putea să stea la ei acasă și nu în pușcării. Liberalii au propus un proiect prin care să existe alternative la executarea pedepselor, însă reprezentanții PSD l-au modificat drastic.

Inițial, condamnații pentru corupție nu beneficiau de această prevedere, însă interdicția a fost eliminată de reprezentanții PSD.

Potrivit noilor reglementări, și-ar putea ispăşi pedeapsa acasă, cu brăţară electronică, cei cu pedepse de până la cinci ani, după ce au stat în închisoare o cincime din perioada dispusă de judecător.

De asemenea, ar putea alege şi să-şi execute pedeapsa în weekend sau în centre speciale, nu în închisorile supraaglomerate. Condamnaţii pentru fapte de corupţie mai pot și să-şi echivaleze pedeapsa în zile de muncă în folosul comunităţii.

„E vorba de toate pedepsele care nu sunt cu violenţă. Dacă judecătorii ar considera că respectivii au un grad mare de pericol social le-ar da 7 ani, le-ar da 12 ani”, a declarat președintele Comisiei Juridice, PSD-istul Eugen Nicolicea.

Deputaul PNL Ioan Cupșa a declarat că proiectul „a fost complet denaturat de intervenția PSD”.

„L-au transformat în cu totul și cu totul altceva. Vom vota împotrivă. Va fi un proiect practic inaplicabil. Probabil că ne vom vedea la Curtea Constituțională”, a declarat deputatul liberal Ioan Cupșa.

Modificările PSD au fost contestate și de USR. „Acesta este regimul pe care PSD vrea să îl instituie în România, încurajând evident corupţia, infractorii, dovedind că suntem o ţară de hoţi. Vor să facă un cadou de iepuraş tuturor deţinuţilor din România”, a declarat deputatul Stelian Ion.

Și UDMR a venit cu o propunere în sprijinul deținuților. Aceștia vor să se revină la reducerea pedepsei cu 20 de zile pentru fiecare carte scrisă în închisoare.

FOTO: StockSnap/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.