Proiect. Pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru cei care maltratează animale

Din fericire, această iapă a fost găsită când încă mai era în viață. Veterinarii au readus-o la viață FOTO: Telegrafonline.ro
Din fericire, această iapă a fost găsită când încă mai era în viață. Veterinarii au readus-o la viață FOTO: Telegrafonline.ro

Torturarea sau uciderea animalelor ar putea fi pedepsită cu închisoare de până la 10 ani, iar cazurile mai puțin grave ar urma să fie în continuare sancționate doar cu amenzi, însă valoarea ar putea fi mărită până la 10.000 de lei. Este vorba despre un proiect de lege susținut de mai mulți parlamentari.

Potrivit Digi24, inițiatorii legii vor ca uciderea cu intenție a unul animal să fie pedepsită cu închisoare între 2 și 7 ani. De asemenea, pedepsele ar putea fi valabile și pentru cei care organizează lupte de animale sau le torturează sau le mutilează. Se propune ca pedeapsa să ajungă până la 10 ani în cazul în care autorul faptelor este chiar proprietarul sau crescătorul animalului.

Însă nu toți parlamentarii sunt de acord cu proiectul și spun că acestea sunt similare cu cele prevăzute în Codul Penal pentru vătămare corporală sau viol.

„O astfel de inițiativă legislativă dacă va trece cu aceste limite de pedepse introduce un dezchilibru grav”, e de părere deputatul PNL Ioan Cupșa.

Membrii Comisiei Juridice din Camera Deputaților n-au ajuns la un punct comun, iar dezbaterile au fost amânate pentru două săptămâni. Acest proiect de lege a trecut tacit de Senat, anul trecut, iar acum Camera Deputaților este for decizional.

În ultima perioadă au fost mai multe cazuri de maltratare a animalelor. De exemplu, anul trecut, un bărbat din Târgu Jiu și-a bătut calul până când vecinii n-au mai suportat și au chemat poliția.

Explicația a fost una halucinantă: a vrut să-i arate unui văr cât de puternic este animalul și l-a pus să tragă o dală de beton de 5 tone. Pentru că a fost prea grea și n-a reușit să tragă, stăpânul a decis că e cazul de o bătaie soră cu moartea.

„Prezenta multiple plăgi prin tăiere, prin rupere. S-au rupt harnașamentele de pe el și a ajuns într-un gard de sârmă ghimpată”, a explicat Tiberiu Trancă, medic veterinar, pentru Digi24.

Direcția Sanitar Vetrinată Gorj a luat și o decizie în ceea ce privește viitorul calului. „Proprietarul și-a recunoscut vina. Deja a plătit manopera pentru tratamentul efectuat. În situația aceasta animalulul va rămâne la proprietar, pentru că acesta chiar şi-a dorit să aibă grijă de cal şi să-l întreţină în continuare”, a argumentat Nicolae Călescu, director la DSV Gorj. Prețul plătit de bărbat pentru că și-a bătut calul: 2.000 de lei.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.