Proiect OUG. Ratele ar putea fi amânate și după 1 ianuarie

FOTO: yannickmcosta/Pixabay.com
FOTO: yannickmcosta/Pixabay.com

Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect OUG pentru continuarea amânării platei ratelor și anul viitor. Se va putea solicita suspendarea plății ratelor de capital, dobânzilor și comisioanelor pentru o perioadă de maximum 9 luni atât pentru credite pentru care s-a obținut deja suspendarea obligațiilor de plată, cât și pentru cele pentru care nu s-a aplicat această facilitate.

Solicitarea pentru suspendarea plății obligațiilor pot fi transmise creditorului până la data de 15 martie 2021, aceasta urmând a efectua analiza și emite decizia până cel târziu la 31 martie 2021.

Beneficiază de aceste facilitati debitorii care au încheiat un contract pentru obţinerea unui credit care nu a ajuns la maturitate şi pentru care creditorul nu a declarat scadenţa anticipată, la data de 31 decembrie 2020, inclusiv, si care nu inregistreaza restante la data solicitarii.

Debitorii trebuie sa declare pe propria raspundere scaderea veniturilor/a incasarilor cu minim 25% din ultimele 3 luni anterioare solicitarii suspendarii obligatiilor de plata prin raportare la perioada similara din anii 2019/2020.

Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice pentru care cererea de suspendare a obligatiilor de plata a fost formulată pana la 15 iunie 2020 potrivit legii, cu termen de incheiere a perioadei de amanare anterior intrarii in vigoare a ordonanței, suspendarea obligatiilor de plata complementar pana la maxim 9 luni se aplica prin cumularea creantei/restului de creanta aferent/e dobanzilor calculate in prima perioada suspendata potrivit OUG nr. 37/2020 cu creanta aferenta dobanzilor calculate pentru a doua perioada suspendata.

La creanta astfel rezultata dobanda este 0% si plata de catre debitor a acestei creante se va face esalonat in 60 de rate lunare egale incepand cu luna imediat urmatoare incheierii celei de-a doua perioade de amanare.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.