Proiect de lege. Trotinetele nu vor mai avea voie pe trotuar

FOTO: tookapic/Pixabay.com
FOTO: tookapic/Pixabay.com

Trotinetele electrice vor putea fi conduse doar pe pista pentru biciclete, de persoane care au minimum 14 ani, iar cei de până în 16 ani vor avea obligatoriu cască de protecție, se arată într-un proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit propunerii legislative, în caz că nu există pistă de bicicletă, trotinetele electrice nu vor avea voie pe trotuar, ci vor putea circula numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.

În nota de fundamentare se arată că în ultimii 3 ani cei care au condus trotinete electrice au fost implicați în 192 de accidente, în care o persoană a murit și 37 au fost rănite.

În proiectul de lege trotineta electrică este definită ca fiind „vehiculul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu două sau trei roți, articulat cu o bară în partea din față folosită ca dispozitiv de direcție, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h și care este echipat cu un motor electric”.

Propunerea legislativă mai precizează că la fel ca în cazul biciletelor și mopedelor, trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente.

Cei care au scris legea dau în nota de fundamentare și exemple de reguli din alte țări. De exemplu, circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice este permisă în state precum Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Italia, Franța și Olanda.

În Germania, cei care conduc trotinete electrice trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani, nu au voie să meargă cu o viteză mai mare de 20 km/h și nu le este permis accesul pe trotuar sau în zonele pietonale.

În Austria, trotinetele electrice sunt încadrate la categoria biciclete și biciclete electrice și pot circula pe piste de biciclete, cu excepția cazului când nu este amenajată o asemenea pistă, viteza maximă admisă fiind de 25 km/h. În Italia, viteza de deplasare a trotinetelor electrice este permisă până la 20 km/h.

În Franța, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe pistele pentru biciclete, iar în lipsa acestora, numai pe drumurile publice unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h. Este interzisă circulația trotinetelor electrice în afara localităților, cu excepția pistelor pentru biciclete.