Proiect de lege: Toate facturile la servicii și utilități vor fi emise doar în lei

FOTO: GreatNews.ro salariul minim brut
FOTO: GreatNews.ro

Un proiect de lege inițiat de 51 de parlamentari prevede ca toate contractele și facturile pentru servicii și utilități vor fi întocmite și emise doar în moneda națională.

Legea a primit toate avizele în Parlament și cel mai probabil va fi adoptată la toamnă, după reluarea sesiunii parlamentare.

”În sensul prezentei legi, sunt utilităţi următoarele activităţi: alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate, colectarea, canalizarea şi evacuarea apelor pluviale, alimentarea cu energie electrică, iluminatul public, alimentarea cu energie termică în sistem centralizat, salubrizarea localităţilor, alimentarea cu gaze naturale, transportul public local de călători, telefonia fixă sau mobilă, internetul şi televiziunea prin cablu sau digitală”, se precizează într-un amendament al legii, citat de Adevărul.

”În sensul prezentei legi sunt servicii următoarele activităţi: serviciile medicale, asigurări, service şi mentenanţă, transporturi de mărfuri şi de pasageri, coletarie, mesagerie sau poştă, activităţi de întreţinere corporală şi activităţi ale cluburilor de fitness, de sport sau de sănătate, învăţământ particular, organizare de evenimente şi catering, telefonie fixă şi mobilă, internet, televiziune prin cablu şi digitală, indiferent dacă sunt consemnate sau nu prin facturi.

Pentru contractele aflate în derulare, încheiate pentru o perioadă mai mică de 3 ani, cursul de referinţă a leului faţă de moneda străină de referinţă nu poate fi mai mare decât cursul Băncii Naţionale a României din data plăţii efective”, se mai precizează în proiectul de lege.

Vor fi vizate de această modificare și alte plăți, încasări, transferuri sau operațiuni în conturi curente, inclusiv împrumutir credite, leasing, asigurări, service, servicii de mesagerie și de transport de marfă și pasageri, indiferent dacă sunt consemnate sau nu prin facturi.