Proiect de lege. Șoferii pot alege când să le fie suspendat permisul

șofer mașină
Foto: SplitShire / pixabay.com

Deputatul ALDE Ștefan-Alexandru Băișanu a depus la Senat o inițiativă legislativă prin care șoferii să-și poată alege perioada în care să li se suspende permisul de conducere, potrivit faptei contravenționale pe care au săvârșit-o, într-un interval de un an de la data contravenției.

„În cazul suspendării provizorii a permisului auto, conducătorul auto poate să-și aleagă perioada suspendării, potrivit faptei contravenționale pe care a săvârșit-o. Conducătorul auto poate să-și aleagă perioada suspendării (…) într-o perioadă de 365 de zile de la data săvârșirii faptei contravenționale”, scrie în proiectul legislativ.

Potrivit proiectului legislativ, sunt exceptate de la această măsură faptele deosebit de grave, care prezintă un pericol social, „fiind săvârșite cu vinovăție și care sunt prezentate de legea penală și sunt pedepsite”.

Deputatul ALDE spune în expunerea de motive că de această măsură vor beneficia șoferii care „pentru o încălcare minoră a unei reguli de circulație nu mai pot lucra și rămân «fără pâine»”.

„Sunt de părere că la nivel național avem o problemă mare legată de suspendarea permiselor de conducere ale șoferilor. Îmi exprim speranța că această inițiativă legislativă va găsi susținători indiferent de doctrina politică, drept pentru care vă supun această propunere legislativă spre dezbatere și adoptare”, susține Alexandru Băișanu în expunerea de motive a proiectului.

În Codul Rutier este prevăzut faptul că permisul de conducere poate fi suspendat în cazul unor încălcări ale regulilor de circulație pe o perioadă de 30, 60 sau 90 de zile. În cazul suspendării de 30 de zile se dau amenzi între 4 și 5 punte, la 60 de zile – între 6 și 8 puncte, iar la 90 de zile – între 9 și 20 de puncte.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.