Proiect de lege: Localizare și interceptări fără mandat în cazuri grave. Mesaje RO-ALERT în cazul răpirilor

FOTO: Ministerul Afacerilor Interne, Romania/Facebook
FOTO: Ministerul Afacerilor Interne, Romania/Facebook

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vrea să schimbe legislația astfel încât polițiștii să poată utiliza mijloace și metode de localizare și de interceptare doar cu autorizare de la procuror. Este vorba de situațiile în care o persoană dispărută se află în pericol grav. Proiectul a fost pus în dezbatere publică.

MAI transmite printr-un comunicat că în acest moment nu există posibilitatea legală de a găsi o persoană dispărută prin localizarea telefonului mobil pe care îl are asupra sa, acest lucru fiind posibil doar atunci când există indicii că este vorba despre o infracțiune și se deschide dosar penal.

Persoanele vulnerabile sunt: persoana cu privire la care există date și informații că este victima unor infracțiuni contra vieții, de lipsire de libertate în mod ilegal, de trafic și exploatare a persoanelor vulnerabile sau a unei infracțiuni contra libertății și integrității sexuale; copiii; persoana care urmează un tratament medical a cărui întrerupere îi pune în pericol integritatea corporală, sănătatea sau viața; persoana cunoscută cu un comportament suicidal sau cea cu privire la care există date și informații că planifică să se sinucidă.

Metodele speciale de căutare se vor face în baza unei autorizații emise de un judecător pe o durată de cel mult 30 de zile, însă în caz de pericol se va face doar în baza autorizării procurorului pe o durată de maxim 48 de ore. Metodele de căutare sunt: localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice; interceptarea comunicațiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanță; accesul la un sistem informatic; obținerea datelor de trafic și de localizare prelucrate de către furnizorii de rețele publice de comunicații electronice ori furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului; reținerea, predarea sau percheziționarea trimiterilor poștale; obținerea datelor privind tranzacțiile financiare ale unei persoane; cercetarea criminalistică în domiciliul, reședința sau sediul unor persoane, fără acordul acestora; obținerea datelor privind situația medicală a unei persoane.

Căutarea unei persoane dispărute aflată într-o situație de vulnerabilitate într-o locuință sau orice spațiu delimitat în orice mod, ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, se va face cu acordul acesteia sau al reprezentatului legal. Prin excepție, nu este necesar acordul atunci când există indicii că viața sau integritatea corporală a persoanei dispărute aflată în spațiul respectiv este în pericol.

Pentru găsirea copiilor se va introduce un sistem call-center „Dispariție minor”, care se va ocupa de preluarea apelurilor, inclusiv a unor fotografii, și declanșarea procedurilor de căutare imediat de către organele de poliție competente în cauză.

În cadrul Inspectoratului General al Poliției Române vor fi unități cu personal specializat în cazuri de persoane dispărute.

Pentru situații în care există suspiciuni de răpire a copilului se simplifică activarea mecanismului „Alertă răpire copil”, un mecanism deja existent care asigură popularizarea anunțului de posibilă răpire, prin persoane juridice partenere, inclusiv prin mass-media. Și sistemul RO-ALERT poate fi utilizat pentru transmiterea către populație a mesajului de alertă în cazul răpirii unui minor, potrivit proiectului legislativ.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.