Proiect de lege. Clădirile noi trebuie să aibă sistem de producere a energiei verzi

FOTO: andreas160578/Pixabay,com
FOTO: andreas160578/Pixabay,com

Deputatul Gigel Știrbu anunță că va depune un proiect de lege prin care clădirile și ansamblurile de clădiri noi nerezidențiale vor obține certificatul de urbanism doar dacă vor avea o documentație tehnică pentru instalarea obligatorie a unui sistem alternativ de producere a energiei electrice din surse regenerabile.

Proiectul legislativ va modifica Legea nr. 372/ 2005 privind performanţa energetică a clădirilor. Dacă inițiativa va fi votată de Parlament și promulgată, instalarea sistemelor alternative de producere a energiei în cazul clădirilor nerezidențiale noi va deveni obligatorie, acolo unde condițiile tehnice și de mediu permit acest lucru.

„Utilizarea surselor regenerabile de energie reprezintă alternativa verde care poate înlocui combustibilii fosili, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la diversificarea ofertei de energie și la reducerea dependenței de piețele de petrol și gaze. Având în vedere faptul că producerea energiei reprezintă principalul poluator la nivel global, aceasta va însemna încă un pas în direcția atingerii țintelor de mediu pentru țara noastră”, a declarat Gigel Știrbu.

Deputatul PNL arată că România poate deveni exportator de energie electrică, în acest context geopolitic dificil. ”De exemplu, dacă în România, se vor construi 1000 de clădiri nerezidențiale, iar fiecare clădire va avea instalate surse regenerabile de energie care ar produce 20-30 KV, acest fapt ar conduce la introducerea în sistemul energetic național a aproximativ 2-3 Tera KV, ceea ce ar reprezenta o gură de oxigen pentru acest sistem”, susține vicepreședintele PNL.