Proiect de lege. Cel puțin 30% din taxiuri și autobuze trebuie să fie electrice sau pe gaz

FOTO: Volvo
FOTO: Volvo

Un proiect de lege pe care parlamentarii urmează să-l discute în următoarea perioadă propune ca cel puțin 30% din mijloacele de transport în comun cumpărate anual de autoritățile publice, regii și companii de stat să fie electrice, pe gaz sau biogaz.

De asemenea, firmele private de transport public, inclusiv cele de taxi, vor avea aceeași obligație începând cu 2020.

Potrivit Profit.ro, proiectul este din 2015, însă comisiile de specialitate din Camera Deputaților abia acum a întocmit un raport favorabil și a fost propus pentru adoptare.

Potrivit datelor APIA, în primele nouă luni ale anului, numărul de automobile electrice și hibride a crescut cu 171,6%. În total, au fost vândute 239 de mașini electrice, un număr foarte mic în comparație cu datele din alte țări europene.

Mai multe țări europene au anunțat că vor să interzică mașinile Diesel. În Marea Britanie sunt cele mai multe vehicule diesel din Europa, potrivit unui raport. În luna iulie, guvernul britanic s-a alăturat Franței și a anunțat că până în 2040 va interzice vânzarea autoturismelor cu motoare cu combustie.

Miniștrii britanici vor prezenta un fond de finanțare de până la 255 milioane de lire sterline, pentru a sprijini autoritățile locale în combaterea emisiilor autovehiculelor diesel, ca parte a unui pachet de 3 miliarde de lire sterline pentru îmbunătățirea calitătii aerului din Marea Britanie.

Cele mai multe mașini electrice se vând în China. Anul trecut, vânzările de autovehicule electrice și hibrid au crescut cu 53%, depășind jumătate de milion de unități, dublu față de Europa (cu 221.000) și aproape cvadruplu comparativ cu Statele Unite (cu 157.000).

General Motors a lansat, în luna august, o mașină electrică care se va vinde cu doar 5.300 de dolari în China. Mașina costa inițial 14.000 de dolari, însă s-a ieftinit după ce General Motors a primit mai multe subvenții guvernamentale și locale pentru reducerea emisiilor gazelor de seră.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.