Proiect de lege: Cei care promovează comunismul merg la închisoare

Nicolae Ceaușescu FOTO: Captură TVR
Nicolae Ceaușescu FOTO: Captură TVR

USR a depus în parlament o propunere legislativă care prevede închisoare de până la 10 ani pentru cei care promovează ideile și doctrinele comuniste.

Legea este „pentru prevenirea instaurării regimului dictatorial comunist și combaterea incitării la ură, la discriminare și violență pe motiv de diferență de clasă socială prezenta lege reglementează interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist”, potrivit articolul 1.

Este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani, „constituirea unei organizații cu caracter comunist, aderarea la un astfel de grup sau sprijinirea, sub orice formă a vreunei asocieri de acest fel”.

De asemenea, „dacă persoana care a săvârșit una dintre faptele prevăzute înlesnește, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului și tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracțional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate”.

Potrivit propunerii legislative, ar mai putea fi pedepsiți cu închisoare între trei luni și trei ani și cei care confecționează, vând, răspândesc și dețin simboluri comuniste.

Și distribuirea sau punerea la dispoziția publicului, în orice mod, prin intermediul unui sistem informatic, de materiale comuniste constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la cinci ani.

Se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani sau amendă și negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a crimelor comunismului ori a efectelor acestuia.

În expunerea de motive se spune că, în România, comunismul este caracterizat prin tortură și persecuție.

„Acest regim criminal a preluat controlul total asupra vieții economice, sociale, politice, culturale a țării, fiind incompatibil cu principiile democratice ale statului de drept. Pentru poporul român, comunismul a însemnat mii de victime, tortură, persecuția minorităților etnice, religioase, culturale, ori a minorităților sexuale, reprimarea mișcărilor studențești, muncitorești, și a desidenților politici, etc.

Ilegalitățile comise în acea perioadă sunt comparabile cu cele săvârșite s regimurile fasciste și legionare, motiv pentru care este necesară interzicerea faptelor de propagare a doctrinelor și ideologiilor comuniste, precum și constituirea organizațiilor de tip comunist, deopotrivă cu cele fasciste, legionare, rasiste și xenofobe.

Deși Constituția și legile în vigoare recunosc și garantează drepturile și libertățile democratice, societatea românească are nevoie de o protecție sporită asupra unor eventuale abuzuri de tip comunist și garanții multiple privind împiedicarea reinstaurării regimului totalitar comunist. Pentru a înlătura orice asemenea posibilitate și a realiza voința cetățenilor români, propunem adoptarea prezentei legi”, se scrie în expunerea de motive.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.