Proiect de lege. Ce pățesc șoferii care filmează la volan

FOTO: Pexels/Pixabay.com
FOTO: Pexels/Pixabay.com

Șoferii care folosesc telefonul mobil sau camera pentru a face filmări în timp ce conduc riscă o amendă de câteva sute de lei.

Mai mult, dacă din cauza filmatului cu smartphone-ul la volan se consideră că a pus viața altor persoane în pericol ar putea rămâne fără permis de conducere pentru trei luni.

Amenda va fi de două sau trei puncte de amendă și două puncte de penalizare. Proiecul legislativ este propus de mai mulți parlamentari PMP.

„Siguranța pe drumurile publice rămâne o prioritate, în contextul în care Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, prin natura sancțiunilor de natură convențională și nu numai, urmărește de fapt protejarea vieții tuturor participanților la trafic, indiferent dacă sunt pietoni sau conducători de vehicule auto ori cu tracțiune animală. (…)

Din moment ce în forma actuală a art.108, alin. (1) lit. a, punctul 2 nu este sancționat conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, pentru folosirea telfoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepția celor prevăzut cu dispozitive de tip „mâini libere”, aceeași sancțiune contravențională trebuie să o suporte conducători de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, care folosește mijloace tehnice de înregistrare în timpul conducerii cu excepția acelor dispozitive de tip „mâini libere”.

De asemenea, se impune sancționare cu suspendarea dreptului de a conduce pe 90 de zile, dacă o astfel de faptă are consecințe deosebit de grave soldate cu accidente rutiere cu victime”, se arată în expunerea de motive.

La sfârșitul lunii mai, nouă români și-au pierdut viața pe o șosea din Ungaria, pentru că șoferul era mai atent să transmită live pe Facebook decât la drum.

Clipele de dinaintea morții celor nouă oameni au fost transmise în direct pe Facebook chiar de şoferul microbuzului.

Pasagerii veneau acasă din Slovenia, unde munceau pe plantaţiile de hamei. Voiau să strângă bani pentru a le asigura copiilor o viaţă mai bună. Toţi erau dintr-o comună din Mureș.

FOTO: Pexels/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.