Proiect de lege: Armata poate pune oamenii la muncă în timpul stării de urgență

recrutări armată
Foto: MApN / Facebook

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă prevede unele modificări cu privire la obligațiile cetățenilor în situații de criză.

Modificarea legislativă vine după ce Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne au constat că actualele reglementări „determină o serie de limitări în ceea ce priveşte pregătirea şi utilizarea resurselor umane din rezerva de mobilizare, respectiv accesarea produselor şi serviciilor din economia naţională de către forţele destinate apărării”.

Astfel, imaginile cu cetățeni ”sinistrați” care stau la cârciumă în timp ce militarii intervin pentru limitarea efectelor dezastrelor naturale vor fi, în curând, istorie.

Documentul trebuie să fie, mai întâi, aprobat de Camera Deputaților, iar apoi să fie semnat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.

Una dintre modificările aduse legii este că ”instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale pot concentra rezervişti pentru instruire şi îndeplinirea unor misiuni sau pot chema persoane fizice apte de muncă pentru prestări de servicii în interes public”.

Persoanele care refuză să muncească vor fi sancționate cu amendă de la 100 la 5.000 de lei, pentru persoanele fizice, în timp ce persoanele juridice vor putea fi sancționate de la 1.000 de lei la 70.000 de lei.

Mai mult, autoritățile vor putea rechiziționa și diverse bunuri în timpul stărilor de asediu sau de urgență.

”Reprezentanţii Armatei vor avea dreptul să ia din gospodăriile oamenilor diverse lucruri fiind obligaţi ca ulterior să le restituie. Dacă acest lucru nu mai este posibil, Armata va fi obligată să le plătească proprietarilor contravaloarea acestora. Starea de asediu sau starea de urgenţă se instituie de Preşedintele României prin decret”, se mai precizează în document.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.