Proiect de lege. Ar putea apărea concediul pentru creșterea nepotului

FOTO: debowscyfoto/Pixabay.com
FOTO: debowscyfoto/Pixabay.com

Mai mulți parlamentari UDMR au depus un pachet legislativ prin care se dorește susținerea familiilor mari. Una dintre legi prevede introducerea concediului pentru bunicii care nu au ieșit la pensie, dar care vor să aibă grijă de nepoți. De asemenea, Statul ar putea acorda un sprijin de până la 35.000 de lei pentru achiziționarea unei mașini cu cel puțin 7 locuri.

Propunerile au fost elaborate de Csép Éva Andrea, deputat UDMR, secretar al Comisie pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

Dacă va fi adoptat, ajutorul pentru familiile mari la achiziționarea unei mașini ar putea fi acordat începând cu data de 1 iulie 202 și va fi disponibil pentru familiile cu cel puțin 3 copii.

În pachetul legislativ mai este și o lege care prevede introducerea tichetelor trusou pentru nou-născuți și tichete junior. Mai exact, familiile ar beneficia, o singură dată la nașterea fiecărui copil, de trousoul pentru nou-născuți, în valoare de cel mult 1.500 de lei. Sprijinul financiar va putea fi folosit exclusiv pentru achiziționarea produselor de îngrijire primară și îmbrăcăminte pentru nou-născuți.

Proiectul de lege elaborat de UDMR oferă posibilitatea unuia dintre părinți să solicite angajatorului cel mult 5 zile libere pe an, în cazul în care este nevoie să-și ducă copilul la consultații medicale. În prezent legea prevede o singură zi liberă pentru asemenea situații.

De asemenea, se introduce și concediul pentru îngrijirea nepotului sau a nepoatei. Se oferă unuia dintre bunici posibilitatea de a beneficia de concediul pentru creșterea nepotului sau a nepoatei, dacă acesta nu este pensionar, și în cazul în care părintele revine la locul de muncă înainte de trecerea celor doi ani de concediu pentru creșterea copilului.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.