Proiect de lege: Agenți SRI, în fiecare avion din România

bilete de avion tarom
Foto: fredyalem / pixabay.com

Un proiect de lege prevede prezența obligatorie a unui ”șerif al aerului”, agent SRI, la fiecare zbor efectuat de o aeronavă înmatriculată în România.

Mai mult, ofițerii SRI, sub acoperire, vor fi prezenți pe fiecare cursă de linie care este licențiată de autoritățile de la București.

”Terorismul a căpătat noi dimensiuni, nefiind un fenomen îndepărtat, ci unul aproape de spaţiul nostru (…), cetăţenii români putând fi afectaţi de consecinţele actelor teroriste”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ inițiat de opt senatori și deputați.

”În vederea prevenirii unor acte de terorism la bordul aeronavelor civile înmatriculate în România / aparţinând transportatorilor aerieni licenţiaţi de statul român, Serviciul Român de Informaţii asigură prezenţa şi coordonarea însoţitorilor înarmaţi la bordul aeronavelor, în conformitate cu politica naţională de securitate sau obligaţiile asumate de România prin actele internaţionale la care este parte”, se mai precizează în document.

Șerifii aerului pot fi instruiți la București

”Mediul general de securitate relevă că Europa a devenit o zonă operaţională, prin prisma riscurilor teroriste generate de deplasările, în şi dinspre zone de conflict, ale luptătorilor străini şi de accesarea de către terorişti a valurilor de migranţi”, potrivit inițiativei legislative.

România ar fi bine pregătită pentru o astfel de măsură. La București există unul dintre cele trei centre de pregătire a ”șerifilor aerului” din Europa.

Cursurile durează 9 săptămâni. ”Șerifii aerului” trebuie să poată folosi arma foarte rapid și precis, dar să fie și foarte abili în lupta corp la corp.