Proiect de casă, în România, care costă cât o Dacia Duster

Casa Chillya FOTO: Dragoş Lumpan
Casa Chillya FOTO: Dragoş Lumpan

Un arhitect din București, Matius Ichim, a gândit o casă minimalistă pentru cei care care vor să scape de tumultul orașelor mari.

Potrivit adevarul.ro, proiectul poartă numele Chillya. Casa are doar 4,5 metri pătrați și este gândită ca „o întoarcere la natură, la lucrurile mici, simple care dau farmec vieții”.

„Simţi nevoia să-ţi aşterni gândurile, să scrii, să compui, să-ţi pregăteşti un proiect sau, pur şi simplu, să citeşti. Din acest motiv am creat Chillya double: zona de zi şi zona de noapte, separate ca volume, dar unite printr-un element de trecere“, a explicat arhitectul pentru adevarul.ro.

În casă nu este televizor, mașină de spălat sau plită și cuptor pentru gătit, întrucât este proiectat ca un loc în care să stai „doar tu și cu gândurile tale”.

Singurul compromis pe care l-a făcut arhitectul a fost să introducă o toaletă cu duș. Prețul minim al acestei case este de 12.000 de euro (sub un Dacia Duster pret, de exemplu), însă poate ajunge până la 40.000 de euro (de data aceasta, putem compara prețul cu un Audi A9), în funcție de dotările pe care le dorește viitorul proprietar.

Arhitectul mărturiseşte că a primit multe cereri, aproape săptămânal, şi urmează să dezvolte parteneriate cu pensiuni, proprietari de podgorii, livezi, dezvoltatori de spaţii de birouri, şcoli şi grădiniţe private, cabinete de psihologie.

Unul dintre cei care l-au contactat i-a spus că s-a întors din Belgia şi avea un proiect cu mulţi voluntari din vestul Europei şi îşi dorea un ansamblu de locuinţe pentru aceştia.

Loc de muncă, spaţiu de terapie prin artă, spaţiu de meditaţie, turism (rural, montan) sunt doar câteva dintre posibilele utilizări ale acestei construcţii.

Casa Chillya FOTO: Dragoş Lumpan
Casa Chillya FOTO: Dragoş Lumpan
Casa Chillya FOTO: Dragoş Lumpan
Casa Chillya FOTO: Dragoş Lumpan
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.