Programul secțiilor de votare din Diaspora nu se va prelungi

Foto: Facebook

Reprezentanții Biroului Electoral pentru Diaspora au făcut un apel la comportament civilizat către votați, după ce au avut loc mai multe incidente la secțiile din Spania și Italia.

Cu toate că se vorbea despre o posibilă prelungire a programului de vot, Biroul Electoral Central a interpretat regulamentul în favoarea PSD și a decis ca urnele să se închidă peste tot, la ora 21:00, cu toate că în multe secții din Diaspora oamenii stau la coadă de ore bune.

Azi după-amiază evaluăm să vedem care este situația la aceste secții de votare din străinătate, vom lua legătura cu Autoritatea Electorală pentru Străinătate, dar trebuie văzut dacă din punct de vedere legal se poate face acest lucru. În lege se prevede că toate secțiile de votare se închid la ora 21:00 ora locală. Vom căuta să găsim alte modalități ca oamenii să nu rămână pe din afară”, a comentat principalul responsabil pentru acest nou dezastru, Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.

Cozile la secțiile de votare din Diaspora sunt foarte lungi, de la Madrid, la Londra, de la Torino la Munchen. În Germania și Italia a fost solicitată chiar prezența polițiștilor la mai multe secții de votare.

Până acum, peste 200.000 de cetățeni români și-au exercitat dreptul de vot la alegerile europarlamentare în străinătate.

Reprezentanții BED susțin că au transmis solicitarea de prelungire a programului de vot. Decizia aparține însă Biroului Electoral Central.

O situație similară, cu cozi uriașe la secțiile de votare din Diaspora, s-a petrecut și la alegerile din 2014. Atunci, ministru de Externe era tot Teodor Meleșcanu.

Românii din străinătate pot vota în oricare dintre cele 441 de secții de vot.

”S-au semnalat unele aglomerații. Am și transmis către BEC sesizările venite de la secțiile de votare din Italia îndeosebi de prelungire a programului”, au comunicat reprezentanții Biroului Electoral pentru Diaspora.

”Facem apel la cetățenii români care stau la cozi să menifeste un comportament civilizat deoarece ne-am confruntat cu un adevărat asalt verbal. De multe ori limbajul este incalificabil”, a adăugat BED.