Programul Rabla pentru electrocasnice. Câți bani îți dă statul pe frigiderul ruginit

Programul Rabla pentru electrocasnice. Foto: Pixabay

Programul Rabla pentru electrocasnice se adresează românilor care au frigidere, aparate de aer condiționat sau mașini de spălat vechi și vor să le înlocuiască. Statul acordă vouchere, la fel ca în cazul programului Rabla pentru autoturisme.

Programul Rabla pentru electrocasnice, o inițiativă a Ministerului Mediului, acoperă finanțarea parțială a 60.000 de noi aparate.

Cei care vor să își înlocuiască frigiderul vechi, vor primi un voucher de până la 400 de lei, în timp ce românii care vor să schimbe aparatul de aer condiționat sau mașina de spălat au dreptul la un voucher de până la 300 de lei.

La fel ca programul pentru maşini, şi Rabla pentru electrocasnice presupune renunţarea la un aparat vechi. Cu cât este mai eficient energetic aparatul nou pe care îl va cumpăra beneficiarul programului, cu atât voucherul este mai valoros.

Programul Rabla pentru electrocasnice, în dezbatere publică

Cele mai eficiente electrocasnice sunt cele din clasa A+++.

Mai mult, o altă prevedere interesantă a programului Rabla pentru electrocasnice este faptul că magazinul va face livrarea aparatului nou acasă şi tot atunci va prelua echipamentul vechi, pentru a scuti oamenii de chinul transportului.

Cele mai multe magazine ofereau deja acest serviciu și chiar ofereau reduceri de până la 150 de lei pentru reciclarea electrocasnicelor vechi.

Programul Rabla pentru electrocasnice. Condiții

În cadrul programului Rabla pentru electrocasnice pot fi folosite aparate oricât de vechi, indiferent dacă sunt funcționale sau nu.

În prezent, inițiativa se află în dezbatere publică. Cei care vor să participe trebuie să acceseze aplicaţia de pe site-ul Administraţiei fondului pentru Mediu.

Organizațiile de mediu au criticat într-o anumită măsură propunerea, spunând că sumele oferite sunt prea mari și ar putea descuraja reciclarea. România reciclează oricum foarte puține electrocasnice, aproximativ 10% din numărul aparatelor noi care se vând.

În prezent, dacă alegeți să vă duceți un aparat electrocasnic la un centru de reciclare veți primi cel mult 40 de lei pe el.